27.5 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:06
No menu items!

Tribunalul București respinge cererile DNA. Foștii șefi ai Aeroportului Otopeni, în arest la domiciliu

spot_img

Judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalul București a respins, miercuri, cererea DNA de arestare preventivă a celor patru acuzați în dosarul vizând închirierea spațiilor pentru duty-free din Aeroportul Internațional „Henri Coandă” – Otopeni. 

Decizia de miercuri nu este definitivă și poate fi contestată, situație în care se va pronunța definitiv Curtea de Apel București.

Procurorii DNA au anunţat, miercuri, că au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 martie 2023, a următoarelor persoane:

IVAN GEORGE-ALEXANDRU, fost director general, respectiv director comercial al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunilor de:

– trafic de influenţă,

– complicitate la trafic de influenţă,

– folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

– PERSOANĂ FIZICĂ, fără calitate specială, pentru comiterea a patru infracţiuni de trafic de influenţă,

– PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor asociat în cadrul unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracţiunilor de:

 – trafic de influenţă,

 – spălare a banilor,

 – dare de mită,

– PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor director general al aceleiaşi societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail în Aeroportul Otopeni, pentru comiterea infracţiunilor de:

– complicitate la trafic de influenţă,

– complicitate la spălare a banilor,

– complicitate la dare de mită.

Totodată, în cauză s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 martie 2023, faţă de inculpatul LIŢOI BOGDAN-ŞERBAN, la data faptei director al Direcţiei Management Facilităţi Aeroportuare din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), în prezent angajat al aceleiaşi companii naţionale, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită”, anunţă DNA.

În ordonanţa de reţinere se arată că, în perioada 11 ianuarie – 08 noiembrie 2022, persoana fizică, fără calitate specială, direct sau după caz, prin intermediul inculpatului Ivan George-Alexandru, ar fi pretins în patru rânduri de la un om de afaceri (inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, cercetat în prezenta cauză) şi de la directorul general al unei alte societăţi comerciale, mai multe sume de bani (10.000.000 euro, 10.000.000 euro, 1.200.000 de euro şi 1.200.000 de euro).

”În schimbul banilor respectivi, inculpatul ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra ministrului transporturilor şi directorului general al CNAB, că îi va determina pe aceştia să îndeplinească acte ce intră în îndatoririle lor de serviciu în legătură cu prelungirea pe diverse perioade de timp (un an sau cinci ani) a unor contracte pentru exploatarea spaţiilor comerciale din interiorul aeroportului Otopeni, încheiate între CNAB şi societatea inculpatului care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, respectiv între CNAB şi societatea unde lucrează directorul general”, arată procurorii.

Potrivit acestora, într-un context asemănător şi pentru acelaşi motiv, în perioada, 25 august 2022 – 23 ianuarie 2023, ”inculpatul asociat în cadrul unei societăţi comerciale, care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, ar fi pretins de la directorul general al unei alte societăţi comerciale folosinţa unor spaţii comerciale în interiorul aeroportului Otopeni, iar ulterior suma de 100.000 euro, din care ar fi primit, sub forma unor prestări de servicii fictive, suma de 294.275 lei”.

De asemenea, în perioada 29 decembrie 2021 – 01 februarie 2023, inculpatul Liţoi Bogdan-Şerban, în calitatea menţionată mai sus, prin intermediul celui de-al patrulea inculpat, ar fi primit de la inculpatu, asociat al unei societăţi comerciale care exploatează spaţii comerciale pe segmentul de retail, suma de  15.000 de euro pentru aprobarea cu întârziere de 4 luni a unui caiet de sarcini aferent unei proceduri de atribuire privind achiziţia de servicii de consultanţă şi asistenţă organizată de CNAB.

În data de 14 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi permis accesul unui director general al unei alte societăţi comerciale (martor în cauză) la informaţii din cadrul CNAB ce nu erau destinate publicităţii, respectiv la date din conţinutul unui caiet de sarcini pentru achiziţia de servicii de consultanţă, anterior publicării acestuia (18.05.2022). De asemenea, inculpatul i-ar fi indicat aceluiaşi om de afaceri şi modalitatea prin care putea să câştige licitaţia respectivă. A doua zi, 15 februarie 2022, inculpatul Ivan George-Alexandru ar fi predat efectiv persoanei respective caietul de sarcini”, mai arată procurorii.

Ce spune CNAB

”Conducerea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a luat cunoştinţă de măsurile dispuse de Direcţia Naţională Anticorupţie, măsuri care privesc şi doi angajaţi ai CNAB. CNAB îşi reafirmă întreaga disponibilitate pentru colaborarea cu autorităţile judiciare şi va pune la dispoziţia acestora toate informaţiile şi documentele solicitate”, a transmis, miercuri, CNAB, într-un comunicat de presă. 

Reacția ministrului Transporturilor

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a afirmat, miercuri, că va sprijini ancheta DNA în legătură cu angajaţii Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, întrucât ”este normal ca toţi cei care au încălcat legea să suporte consecinţele”.

”Voi sprijini în calitate de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii ancheta derulată de către Direcţia Naţională Anticorupţie la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB). Indiferent de numele şi funcţiile celor implicaţi, consider că este normal ca toţi cei care au încălcat legea să suporte consecinţele”, a transmis, miewrcuri, ministrul Sorin Grindeanu.

Acesta a adpugat că, ”este bine că, după ani de zile în care au fost o serie de speculaţii privind anumite probleme din această companie, instituţiile statului au decis să se implice”.

”Sper să fie o lecţie pentru toţi angajaţii instituţiilor statului, care ar fi tentaţi să încalce legea. Măsurile dispuse de către Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la cei doi angajaţi ai CNAB nu le voi comenta fiind o anchetă în curs. Justiţia trebuie lăsată îşi facă treaba!”, a mai afirmat Grindeanu.

R. Dan