23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:43
No menu items!

Tribunalul București: Societatea Alprom, prejudiciată de familia Fătuloiu DOCUMENT

spot_img

Societatea Alprom condusă de omul de afaceri Cătălin Chelu a fost prejudiciată prin contractele derulate cu familia chestorului Dan Valentin Fătuloiu, fost prim-adjunct al ministrului administrației și internelor. Așa reiese din motivarea deciziei Tribunalului București de a-l condamna pe Chelu la cinci ani de închisoare pentru dare de mită și cumpărare de influență.

„Tribunalul nu este în măsură să analizeze afacerile soţiei secretarului de stat şi ale fiului secretarului de stat cu SC ALPROM SA, deoarece DNA a înţeles să sesizeze Tribunalul doar cu activitatea infracţională a celor patru inculpaţi, dar constată că multe din contractele încheiate de firmele soţiei denunţătorului secretar de stat apar ca fiind total nefavorabile SC ALPROM SA”, notează judecătorul George Dorel Matei în decizia sa de condamnare a omului de afaceri, decizie pronunțată pe 12 octombrie 2012.

În plus, magistratul consemnează declarația lui Antonel Bunu, trimis și el în judecată alături de Chelu, pentru că i-ar fi oferit mită chestorului Fătuloiu bani și bunuri în valoare totală de aproximativ 1.000.000 de : „inculpatul Bunu exprimându-se în sensul că erau firme căpuşă (firmele familiei Fătuloiu – n.r.) , iar contractele erau întocmite special pentru a se beneficia de protecţia secretarului de stat Dan Fătuloiu”.

Mai mult, judecătorul Tribunalului București constată că, din perspectiva poziţiei subiective a inculpatului Chelu, acesta „nu este neapărat supărat de faptul că este supus unui proces penal, ci este oripilat că denunţătorul Dan Fătuloiu nu este trimis şi el în judecată, împreună cu ceilalţi coinculpaţi, pentru sprijinirea unui concurent de-al său la SC ALPROM SA, respectiv numitul Vasâi”.

De asemenea, lui Chelu i se pare surprinzător că un membru al familiei Fătuloiu, „care a obţinut sume imense de bani de la SC ALPROM SA să-i facă tocmai lui flagrant, astfel de practici nefiind elegante între partenerii de afaceri”, continuă magistratul.

Citește aici motivarea instanței

Recompensă pentru Fătuloiu

Faptul că, după cum constată Tribunalul București, DNA nu a documentat problema contractelor nefavorabile pentru Alprom și nu a probat eventualele prejudicii cauzate prin derularea acestora, i-a adus beneficii în carieră chestorului Dan Valentin Fătuloiu – protagonistul celui mai mare scandal de corupție de la vârful uneia dintre cele mai importante instituții din România.

Demis în urma scandalului, Fătuloiu a fost recompensat cu un post „călduț” de atașat de interne în Italia. Reîntors în țară, după o scurtă perioadă de „repaos” la Interne, chestorul a fost premiat din nou, cu câteva zile în urmă: de la 1 ianuarie 2013, va avea un dublu-mandat de atașat de interne în Slovenia și Croația, pentru o perioadă de patru ani.

Raluca Dan