9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 12:51
No menu items!

Tribunalul București: Nicușor Constantinescu, prea bolnav ca să stea în arest

spot_img

Nicusor Constantinescu_SZ

Judecătorul Raul Alexandru Nestor de la Tribunalul București a motivat de ce a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare preventivă a președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Conform agerpres.ro, magistratul susține că Nicușor Constntinescu suferă de o boală gravă, chiar dacă nu există o expertiză medicală care să ateste acest lucru, ci doar o scrisoare a unui spital din SUA.

Sub aspect circumstanțial, din analiza înscrisurilor cu caracter medical depuse la dosarul de urmărire penală rezultă că inculpatul a fost diagnosticat cu o afecțiune extrem de severă — cancer de prostată cu risc ridicat care necesită un tratament intensiv combinat de terapie prin radiații și terapie cu hormoni. Existența acestei afecțiuni extrem de grave este demonstrată în actualul stadiu al cercetărilor prin scrisoarea Spitalului din Stanford — Secția de Radioterapie Oncologică din data de 4.02.2014,

 se arată în motivarea instanței, citată de agerpres.ro.

În opinia judecătorului, dispunerea arestării preventive se va putea lua față de Nicușor Constantinescu numai după finalizarea raportului de expertiză medico-legală dispus în celălalt dosar, aflat în instrumentarea DNA — Serviciul Teritorial Constanța.

Procurorii DNA au susținut în instanță că Nicușor Constantinescu i-a transmis denunțătorului Marian Turbatu că trebuie să dea diverse sume de bani, ca să obțină certificate de urbanism pentru ridicarea de centrale eoliene.

Același judecător a considerat că în sarcina lui Nicușor Constantinescu se poate reține doar o “complicitate morală”, în cazul împiedicării efectuării unor controale ale Curții de Conturi la RAJDP Constanța (regie aflată în subordinea CJ Constanța), iar vina îi aparține în exclusivitate directorului RAJDP Constanța, Adrian George Gâmbuțeanu, care a primit, de altfel, mandat de arestare preventivă.

Poziția pe care ar fi adoptat-o inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, în virtutea prerogativelor legale de care dispunea în calitate de președinte al CJ Constanța, nu putea avea decât un caracter cel mult consultativ pentru inculpatul aflat la conducerea RAJDP Constanța, obligația de prezentare a documentelor și de sprijinire e echipei de control financiar revenind în exclusivitate inculpatului Gâmbuțeanu Adrian George,

se mai arată în motivare.

Pe 20 martie, Tribunalul București a respins cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicușor Constantinescu, instituind doar măsura controlului judiciar.

Potrivit DNA, în perioada 2011 — 2013, Nicușor Constantinescu a refuzat în mod repetat să pună la dispoziția auditorilor Curții de Conturi documentele și informațiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a trei controale incluse în programul de activitate al acestei instituții. De asemenea, în perioada 2007-2014, președintele CJ Constanța nu a respectat dispozițiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism și a autorizațiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro.

M.N.