2.4 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 16:01
No menu items!

Tribunalul București: Există riscul ca Omar Hayssam să influenţeze alţi inculpaţi în dosarul “Manhattan”

spot_img

Magistraţii Tribunalului Bucureşti susţin că există riscul ca, odată lăsat liber, Omar Hayssam să-i influenţeze pe ceilalţi inculpaţi din dosarul “Manhattan” să dea declaraţii de natură a-l disculpa.

Tribunalul a dat publicităţii, joi, motivele pentru care a decis pe 2 august emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele lui Omar Hayssam şi al fratelui acestuia, Mohamad Omar, într-un dosar în care aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de delapidare, prejudiciul fiind de 20 milioane euro.

Judecătorii au ţinut cont de faptul că Omar Hayssam a părăsit în mod fraudulos teritoriul României, iar prin atitudinea adoptată şi acţiunile întreprinse sirianul “a vizat sustragerea de la urmărirea penală şi chiar de la judecată, prezenţa sa la acest moment nefiind una voluntară”.

Aceste elemente converg, în egală măsură, în a contura şi riscul repetării unei asemenea conduite în cazul în care nu s-ar dispune arestarea preventivă, existenţa unor mandate de executare a unor pedepse cu închisoarea emise în baza unor hotărâri judecătoreşti definitive nefiind de natură a înlătura un astfel de pericol, în condiţiile în care aceste hotărâri sunt susceptibile de o analiză a instanţelor de judecată, fie într-o cale extraordinară de atac, fie în procedura reglementată de art 522/1 Cpp, iar, pe de altă parte, dispoziţiile din materia executării pedepsei prevăd o serie de beneficii pentru persoana condamnată.

Tribunalul Municipiului București

 În plus , judecătorii susţin că există şi riscul ca Omar Hayssam să influenţeze alţi inculpaţi din acest dosar. “(…) Instanţa apreciază că actele dosarului relevă şi riscul ca inculpatul să încerce să îi determine pe ceilalţi inculpaţi să dea declaraţii de natură a disculpa. Astfel, inculpatul Nasture Mihai a declarat în cursul urmăririi penale că inculpatul Omar Hayssam i-a cerut să nu dea declaraţii până nu discută cu el, spunându-i totodată ce anume să declare anchetatorilor”, notează magistraţii.

Omar Hayssam a fost trimis în judecată în acest dosar în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

R.D.