7.7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 21:06
No menu items!

Tribunalul București confirmă mandatul de arestare pe numele lui Vitalie Proca

spot_img

vitalie proca

Judecătorii Tribunalului București au confirmat luni mandatul de arestare preventivă emis anterior pe numele lui Vitalie Proca, autorul atentatului din cartierul Vitan de anul trecut.

Moldoveanul Vitalie Proca a fost adus luni în România de la Moscova, după ce a fost dat în urmărire internațională pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Proca a fost prezentat în fața unui judecător, pentru a fi confirmat mandatul de arestare preventivă emis pe numele său în data de 18 ianuarie 2013.

Potrivit procurorilor Capitalei, Vitalie Proca a fost angajat de frații Bogdan și Răzvan Mararu să-l asasineze pe liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Dumitru Mironescu.

Astfel, pe 26 noiembrie 2012, Vitalie Proca s-a deplasat în cartierul Vitan din București, în urmărirea lui Ioan Mironescu, însă l-a confundat pe acesta cu un tânăr de 26 de ani, Răzvan Mircea Isăila, asupra căruia a tras mai multe focuri de armă cu un pistol mitralieră AK 47, în timp ce tânărul își parca autoturismul.

Observând că Răzvan Mircea Isăila nu a decedat, Vitalie Proca a coborât din autoturism și, folosind un pistol Makarov, a executat mai multe focuri de armă în direcția tânărului.

Procurorii susțin că frații Bogdan și Răzvan Mararu au luat hotărârea de a-l ucide pe Ioan Mironescu ca act de răzbunare, după ce acesta a comandat amplasarea, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie 2012, a unui dispozitiv exploziv sub autoturismul lui Bogdan Mararu, parcat în apropierea locuinței acestuia din Piatra Neamț.

După atentat, Vitalie Proca a fugit din România, însă a fost prins în Federația Rusă și încarcerat.

Extrădarea lui Vitalie Proca este prima care se realizează din Federaţia Rusă.

Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea faptei în România, Vitalie Proca mai comisese o tentativă de omor, în Londra, asupra unui bancher rus, Gherman Gorbunțov, pe care a încercat să-l omoare în timp ce acesta intra în casă.

Lucian Mera