11.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021 - 21:32

Tremură de frig, murdară de noroi din cap până-n picioare. Povestea copilei blocată între frontiere

spot_img

Aya are 8 ani. Tremură de frig, murdară de noroi din cap până în picioare, în ploaia care pare că nu se mai sfârșește.

Si ea, si fratii ei – plus mii de alți refugiati – au rămas blocați în noroi pe un câmp, lângă orașul sârb Berkasovo, aproape de granița croată. Mulți adulți și copii sunt desculți sau îmbrăcați cu hainele de vară cu care au pornit în pribegie.

“Plouă continuu de ieri. Și, atât timp cât țările aflate pe ruta imigranților – Austria, Slovenia și acum Croația – limitează numărul celor cărora li se permite să le traverseze teritoriul, acești oameni rămân blocați aici, în noroi și frig”, spune Damian Grammaticas, reporterul BBC News, aflat în mijlocul celor aproximativ 3.000 de imigranți, rămași pe câmp.

La început, doar copiii și infirmii au fost lăsați să treacă granița.

Aya și mama ei, însărcinată, au reușit marți să intre în Croația. Nu însă și soțul femeii.

Cele câteva corturi de la Berkasovo sunt total insuficiente pentru puhoiul de oameni.

“Sunt disperați. Vin la noi și ne cer haine uscate. Sunt uzi până la piele”, spune un voluntar venit să-i ajute pe refugiați.

10.000 de migranți au rămas blocați în Serbia aproape toată ziua de luni. Abia spre seară, Croația a acceptat să deschidă frontiera, iar câteva mii de oameni au apucat să treacă.

refugiati3

În cele din urmă, și Slovenia a revenit asupra limitei fixate. Ministerul de Interne a anunțat că vor fi primiți zilnic până la 5.000 de migranți pe teritoriul sloven, dublu în comparație cu zilele precedente. Autoritățile recunosc, însă, că sunt depășite de situație și au facut apel la armată, ca să ajute Poliția.

VEZI AICI VIDEO