8.8 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 3:11

Trei zile de vot pentru Diaspora la alegerile prezidențiale

spot_img

Trei zile și program prelungit în ultima zi de vot au la dispoziție românii din diaspora la alegerile prezidențiale din toamnă. Klaus Iohannis a promulgat legea care extinde la trei zile votul românilor stabiliți în străinătate. Vineri, sâmbătă și duminică sunt zilele stabilite pentru votul Diasporei, însă, înainte, fiecare român stabilit în afara granițelor țării, cu drept de vot, trebuie să se preînregistreze.

Astfel, românii stabiliți în străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral, direct pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, până în 21 septembrie. În felul acesta, Ministerul Afacerilor Externe va ști estimativ câţi cetăţeni au intenția de vot și, în funcție de asta, vor fi înființate mai multe secții de votare. Înscrierea în Registrul Electoral este valabilă şi pentru cei care vor să voteze prin corespondenţă.

“Un cetăţean care nu se preînregistrează, să-i creez secţie de votare, şi se duce la o secţie de votare neanunţat are şansa de a sta la coadă. Se preînregistrează exact ca la o petiţie online – de pe telefon, votezi, primesti un mesaj, îl validezi, ţi-l trimite înapoi, ok, ţi-am înregistrat votul – aşa şi aici”, a declarat președintele AEP, Florin Mitulețu Buică

Secțiile de votare se închid la ora 21.00 atât în țară, cât și peste hotare, însă, în cea de-a treia zi de vot pentru Diaspora, programul poate fi prelungit până la ora 00.00 dacă sunt oameni în așteptare.

Votul prin corespondenţă va fi la fel ca la alegerile parlamentare. Cei care prefera această variantă, vor fi nevoiţi să ceară documentele necesare: un plic cu două buletine de vot – pentru ambele tururi de scrutin – plus ştampila. După exprimarea opţiunii, plicul cu buletinul de vot trebuie trimis în ţară, gratuit, prin Poşta Română, sau dus personal la misiunea diplomatică din apropiere.