8.8 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 1:20

Trei zile de DOLIU național în Franța. Mesajul președintelui Francois Hollande

spot_img

Preşedintele Francois Hollande a decretat trei zile de doliu naţional în Franţa, în urma atentatelor comise la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi.

Șeful statului francez a spus că atacurile sunt “un act de război”, organizat din străinătate de Statul Islamic, dar cu ajutor intern, de pe teritoriul Franței.

Cel mai recent bilanț anunță 128 de morți pe lângă cei 8 jihadiști, 200 de răniți, din care 99 în stare gravă. Pe teritoriul Franței a fost decretată stare de urgență. Toate localurile sunt închise, oamenii sunt sfătuiți să nu iasă din case, iar controalele se desfășoară non stop pe străzile Parisului. De asemenea, toate școlile și toate competițiile sportive au fost închise sau suspendate, iar obiectivele turistice și-au închis porțile.

“Franţa va fi nemiloasă cu barbarii din Daesh” ( acronimul arab al reţelei teroriste Stat Islamic), a declarat Hollande după reuniunea Consiliului francez pentru apărarea naţională. “Este vorba de un act de război pregătit, organizat şi plănuit din afara Franţei”, a adăugat președintele Franței.

La reuniunea prezidată de François Hollande au participat premierul Manuel Valls, miniştrii Ségolène Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justiţie), Jean-Yves Le Drian (Apărare), Marisol Touraine (Sănătate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finanţe) şi Bernard Cazeneuve (Interne). Ministrul de Externe, Laurent Fabius, a plecat în Antalya (Turcia), la summitul G20, în locul preşedintelui Hollande. La şedinţă au fost prezenţi şi sefii serviciilor de securitate: directorul general pentru Siguranţa externă, directorul pentru Siguranţa internă, şeful Jandarmeriei, şeful Poliţiei naţionale, şeful Statului Major şi prefectul Poliţiei din Paris.

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic, activă în principal în Siria şi Irak, a revendicat atentatele de la Paris, soldate cu aproape 130 de morţi, calificându-le “un miracol”.