28.5 C
București
sâmbătă, 1 octombrie 2022 - 14:16
No menu items!

Trei vânători de tornade, protagoniştii unei emisiuni de pe Discovery Channel, au murit în Oklahoma, urmărind un vârtej

spot_img
Trei vânători de tornade, protagoniştii unei emisiuni de pe Discovery Channel, au murit în Oklahoma, urmărind un vârtej
foto: abcnews.go.com

Trei dintre cei mai cunoscuţi vânători de tornade din Statele Unite au murit în timp ce se aflau pe urmele unui vârtej care străbătea statul Oklahoma. Tim Samaras (55 de ani), starul emisiunii dedicate tornadelor „Storm Chasers”, fiul său Paul (24 de ani) şi Carl Young (45 de ani) au murit vineri noapte, lângă El Rino, potrivit unui comunicat publicat duminică de organizaţia pentru care lucra una dintre victime.

Cei trei vânători de fenomene meteo extreme se aflau pe urmele unei tornade cu intensitate medie şi, potrivit martorilor, au fost luaţi prin surprindere de o schimbare bruscă a direcţiei tornadei. Duba în care se aflau a fost zdrobită de forţa vârtejului fiind purtată până la aproximativ 800 de metri de locul accidentului, a declarat pentru AFP Chris West, adjunctul şerifului comitatului. Doar un corp a rămas în maşină, celalalte două fiind găsite la o distanţă de câteva sute de metri de vehicul.

Tim Samaras a dezvoltat instrumente ştiinţifice ce au permis observarea, pentru prima dată, a tornadelor din interior şi pentru că a creat procedee novatoare menite să ofere cunoştinţe suplimentare despre furtuni şi ameliorarea previziunilor furtunilor.

C.I.