3.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 16:31
No menu items!

Trei parlamentari, declarați incompatibili

spot_img

Senatorul UNPR Șerban Mihăilescu și deputații Antal Istvan (UDMR) și Mihai Radu Popa (PSD) și-au administrat propriile firme în mandatele de parlamentari

Serban Mihailescu_SZ

Senatorul Șerban Mihăilescu și deputații Antal Istvan și Mihai Radu Popa s-au aflat în incompatibilitate, de la preluarea mandatelor și până la finele anului trecut, respectiv, începutul acestui an. Motivul au fost și parlamentari, și administratori ai propriilor firme.

Reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) au precizat, miercuri, într-un comunicat de presă că “MIHĂILESCU PETRU ȘERBAN, ANTAL ISTVAN și POPA RADU MIHAI au încălcat, astfel, dispozițiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora “calitatea de senator […] deputat este incompatibilă cu:  […] funcția de administrator […] la  […] societățile comerciale”.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]

Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.

Astfel, potrivit ANI:

1. Șerban Mihăilescu MIHĂILESCU a deținut, în perioada 19 decembrie 2012 – 24 decembrie 2013, atât calitatea de senator, cât și funcția de administrator al unei societăți comerciale.

2. Antal Istvan a deținut, în perioada 19 decembrie 2008 – 11 decembrie 2013,  atât calitatea de deputat, cât și funcția de administrator al unei societăți comerciale.

3. Mihai Radu Popa a deținut, în perioada 20 decembrie 2012 – 09 ianuarie 2014, atât calitatea de deputat, cât și funcția de administrator la două societăți comerciale.