11.8 C
București
joi, 6 mai 2021 - 10:23

Trei nave chineze au intrat în apele teritoriale disputate de China şi Japonia

nave chineze

Trei nave aparţinând Pazei de Coastă chineze au pătruns luni în apele teritoriale ale insulelor Insulele Senkaku, disputate de China şi Japonia, a doua incursiune de acest fel de la începutul anului, a anunţat Paza de Coastă japoneză, informează AFP.

Cele trei vase au intrat în jurul orei locale 09.00 în apele teritoriale care înconjoară Insulele Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, a precizat Garda de Coastă japoneză, care a adăugat că acestea au plecat două ore mai târziu.

De peste un an, relaţiile sino-japoneze suferă din cauza conflictului teritorial din Marea Chinei de Est. În septembrie 2012, Tokyo a naţionalizat trei din cele cinci insule ale arhipelagului aflat în dispută, declanşând o serie de manifestaţii antijaponeze în mai multe oraşe din China.

Beijingul trimite frecvent nave de patrulare ale Gărzii de de Coastă în apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi 400 de kilometri vest de Okinawa, în sudul Japoniei, ceea ce provoacă temeri cu privire la un posibil incident cu navele nipone aflate în regiune.

C.A.