4.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 8:43

Trei ministere-cheie din viitorul Guvern, mărul discordiei în USL

Ședință încinsă la Uniunea Social Liberală. Liderii alianței, Victor Ponta și Crin Antonescu discută despre ministerele din viitorul Guvern, în cazul câștigării majorității parlamentare.

Potrivit unor surse din interiorul USL, Ponta și Antonescu nu reușesc să ajungă la un acord în privința Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor.

În cazul în care Raed Arafat nu mai vrea un nou mandat în viitorul guvern, președintele PSD l-ar nominaliza pe liderul Tineretului Social Democrat, Nicu Bănicioiu. Liderul PNL l-ar vrea pe Eugen Nicolăescu.

Pentru portofoliul de la Finanțe, Victor Ponta l-ar propune pe Mihai Tănăsescu, fostul reprezentant al României în Fondul Monetar Internațional (FMI), actualmente vicepreședinte al Băncii Europene pentru Investiții (BEI). În același timp, Ponta vrea să fragmenteze Ministerul Finanțelor, să treacă unele agenții la alte ministere. De cealaltă parte, Crin Antonescu nu este hotărât dacă îl va menține pe Bogdan Chițoiu sau dacă să-l nominalizeze pe Claudiu Doltu, la Ministerul Economiei. Varujan Vosganian pare a se fi resemnat cu gândul de a nu primi mandatul de la Finanțe, deși Antonescu îl vedea aproape sigur ca ministru în viitorul Guvern. Rămâne de vazut dacă îi va lua locul lui Chițoiu la Economie.

Un alt minister disputat între PNL și PSD este cel al Fondurilor Europene. Liberalii o vor pe Ramona Mănescu, daca aceasta nu va deveni ministrul dezvoltării regionale. PSD l-ar vrea pe consilierul personal al prim-ministrului, Eugen Teodorovici, care este și membru PSD, fost PNL de curând secretar de stat în Ministerul Finanțelor, având în coordonare gestionarea fondurilor europene.

Valeriu Motoc