28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 15:44
No menu items!

Trei judecători, un deputat și un avocat, implicați în mafia retrocedărilor ilegale de păduri

spot_img

Trei judecători din Covasna și Brașov, un deputat cu cabinet de avocatură, un alt avocat dar și alte persoane, sunt acuzați de acte de corupție

DNA_sigla 1_SZ

DNA Brașov a percheziționat, miercuri, și tribunalele unde lucrează magistrații vizați de anchetă – Anca Roxana Adam, judecător la Tribunalul Brașov, Andraș Lorand Ordog și Gabriel Uță, judecători la Tribunalul Covasna.

Ancheta vizează retrocedări ilegale de păduri și terenuri agricole, restituirea ilegală a drepturilor de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier și 100 de hectare de teren agricol. 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor.

Între cele cinci instituţii publice la care au loc percheziţii sunt tribunalele Braşov şi Covasna, dar și sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău. Anchetatorii percheziţionează şi biroul de avocatură al deputatului PSD Ioan Adam.

Cei trei judecători sunt suspectaţi de implicare în luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. În acelaşi dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie şi doi avocaţi, unul dintre aceştia fiind deputatul PSD Ioan Adam, membru în Baroul Braşov. Celălalt avocat este membru al Baroului Covasna.

Soţia lui Ioan Adam, judecătoarea Roxana Adam, de la Tribunalul Braşov,este printre cei trei magistraţi suspectaţi în cauză, au mai arătat sursele citate.

Printre localităţile în care s-ar fi făcut retocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, conform DNA.

Ioan Adam a fost judecător la Judecătoria Braşov, apoi preşedinte al aceleiași instanțe, iar între 1994 – 1995 a fost judecător la Tribunalul Braşov. Din 1995, el este avocat în Baroul Braşov, iar din 2002 este profesor universitar la Universitatea Transilvania din Braşov.

Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului. În anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere – Fondul Proprietatea.