9 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 11:06
No menu items!

Trei inculpați trimiși în judecată într-un dosar disjuns din cel al lui Necolaiciuc

spot_img

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi, într-un dosar constituit prin disjungere din cauza penală prin care au fost trimişi în judecată Mihai Necolaiciuc şi alte persoane din conducerea CN CFR SA pentru prejudicierea acestei companii cu peste 18 milioane de euro.

Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Viorel Gaşpar, Dumitru Creştin şi Andrei Bogdan Gheorghiu, asociaţi şi administratori la SC ROMTEHNO INVENT SA, au fost deferiţi justiţiei pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în 13 iunie 2001, în urma unei licitaţii organizate prin Bursa Română de Mărfuri, între SC ROMTEHNO INVENT SA (cu obiect de activitate declarat ‘intermedieri în comerţul cu produse diverse’) şi CN CFR SA a fost încheiat un contract de achiziţii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a 100 km de cale ferată.

‘Acest contract a fost câştigat în condiţiile în care SC ROMTEHNO INVENT SA nu aveau niciun fel de activităţi şi nici angajaţi, iar la licitaţie au mai depus oferte alte două societăţi comerciale controlate de cei trei inculpaţi. La câteva zile de la semnarea contractului şi în lunile următoare, inculpaţii Gaşpar, Creştin şi Gheorghiu au întocmit facturi fiscale fără ca firma acestora să fi efectuat vreo prestaţie în baza contractului menţionat şi au încasat în mod necuvenit peste 4,8 milioane lei, echivalentul a aproximativ 1,7 milioane USD calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar’, susţin procurorii.

Procurorii menţionează că CN CFR SA s-a constituit cu această sumă parte civilă în procesul penal.

În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor imobile şi conturi bancare aparţinând celor trei inculpaţi.

Dosarul a fost înaintat spre soluţionare la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.