19.4 C
București
marți, 30 mai 2023 - 0:26
No menu items!

Tratamentul lui Trump sugerează Covid-19 sever, spun experții (New York Times)

spot_img

Jurnaliștii de la New York Times au disecat fiecare detaliu al episodului Covid-19 prin care trece președintele Donald Trump. În ciuda mesajelor liniștitoare, anumite detalii medicale cheie – inclusiv fluctuația nivelului său de oxigen și decizia de a începe tratamentul cu un medicament steroid – au sugerat multor experți în boli infecțioase că suferă un caz mai sever de Covid-19 decât au recunoscut medicii.

Dexametazona cu steroizi, de exemplu, despre care echipa medicală a președintelui a spus că i s-a prescris sâmbătă, este de obicei rezervată celor cu boli severe, deoarece nu s-a dovedit benefică persoanelor cu forme mai ușoare ale bolii și poate fi chiar riscantă. Alții au sugerat că președintele poate să-și direcționeze propria îngrijire și să solicite un tratament intens, în ciuda riscurilor pe care poate nu le înțelege pe deplin.

Președintele a făcut o ieșire surpriză de pe patul de spital într-un efort de a-și arăta îmbunătățirea, dar narațiunea tulbure și schimbătoare a bolii sale a fost rescrisă din nou cu detalii noi sumbre.

Hotărât să se reafirme pe scena politică în a treia zi de spital, Donald Trump a făcut o ieșire neanunțată de la Centrul Medical Militar Național Walter Reed la începutul serii, urcându-se în blindatul său Chevrolet Suburban pentru a călări în fața susținătorilor care țineau steaguri Trump adunați afară. Purtând o jachetă și o mască de față, dar fără cravată, domnul Trump a făcut semn cu mâna către mulțime printr-o fereastră închisă, în timp ce motocicleta lui trecea încet înainte de a-l întoarce la spital.

„A fost o călătorie foarte interesantă”, a spus Trump într-un videoclip de un minut postat pe Twitter, arătând mai puternic și sunând mai energic decât în ultimele zile. „Am învățat multe despre Covid. Am învățat-o chiar mergând la școală. Aceasta este adevărata școală. Aceasta nu este școala să citim cărțile. Și înțeleg. Și o înțeleg. Și este un lucru foarte interesant și vă voi anunța despre asta. ”

pic.twitter.com/0Bm9W2u1x7
– Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 octombrie 2020

Cu toate acestea, „vizita-surpriză” a lui Trump, care stimulează moralul, ar fi putut masca realitatea stării sale, iar energia sa aparentă ar fi putut reflecta faptul că i s-a administrat steroidul dexametazonă, potrivit experților medicali. S-a demonstrat că dexametazona ajută pacienții grav bolnavi de Covid-19, dar de obicei nu este utilizată în cazurile ușoare sau moderate ale bolii.

Mai mult, unii experți medicali au spus că călătoria dlui Trump din spital a fost o imprudență, punând inutil atât personalul spitalului, cât și agenții serviciului secret în pericol pentru o cascadorie. Alții au pus la îndoială declarația președintelui în videoclipul său că a întâlnit soldați în timp ce se afla la Walter Reed.

„Fiecare persoană care se află în vehicul în timpul acelui„ drive-by ”prezidențial complet inutil chiar acum trebuie să fie pusă în carantină timp de 14 zile”, a scris pe Twitter dr. James P. Phillips, medic curant la Walter Reed. „S-ar putea să se îmbolnăvească. Pot muri. Pentru teatrul politic. Poruncit de Trump să-și pună viața în pericol pentru teatru. Aceasta este o nebunie ”.

Într-un interviu telefonic, duminică seara, dr. Phillips a mai spus că călătoria a ridicat întrebarea alarmantă dacă președintele își manevrează medicii.

„În ce moment se încheie relația medic-pacient, și începe comandantul șef și relația subordonată și acei doctori au primit ordin să permită acest lucru?” a spus el, observând că a încălcat standardele de îngrijire și nu ar fi o opțiune deschisă nici unui alt pacient. „Când am văzut asta pentru prima dată, m-am gândit că poate era transportat la un alt spital”.

Judd Deere, purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că au fost luate măsuri de precauție în organizarea excursiei. „Mișcarea a fost aprobată de echipa medicală ca fiind sigură”, a spus el.

Dar criticile au amenințat că vor consolida opiniile despre modul în care domnul Trump tratează pandemia în ansamblu, care a fost criticat pe scară largă și rămâne cea mai mare vulnerabilitate politică a sa.

Chiar dacă Casa Albă a publicat noi detalii despre starea președintelui duminică, a continuat să-i rețină pe alții, inclusiv atunci când domnul Trump a avut ultimul test negativ pentru coronavirus și primul său pozitiv. Doi oficiali ai administrației care au vorbit cu condiția anonimatului au recunoscut că a avut un rezultat pozitiv nedezvăluit de la un test rapid joi seară, după ce s-a întors de la o strângere de fonduri la clubul său de golf din Bedminster, NJ. Emisiunea Fox News a lui Sean Hannity și, cu o voce aspră, a spus că încă așteaptă rezultate.

Abia după emisiunea de televiziune, rezultatele unui alt test PCR mai sofisticat au revenit confirmând diagnosticul, potrivit oficialilor, un raport publicat anterior de The Wall Street Journal. Acesta a fost rezultatul testului ulterior pe care Trump l-a anunțat pe Twitter în jurul orei 1 dimineața vineri.

Discutând duminică cu reporterii fără a purta mască, Kayleigh McEnany, secretarul de presă de la Casa Albă, nu a confirmat în mod specific testul anterior, dar a spus că „primul test pozitiv pe care l-a primit a fost după ce s-a întors de la Bedminster”.

Fiecare zi care trece aduce informații noi despre acele ore de început ale bolii care contrazic versiunea evenimentelor publicate inițial de Casa Albă.