10.1 C
București
sâmbătă, 16 octombrie 2021 - 3:58

Transportatorii români au sesizat Comisia Europeană în legătură cu scumpirea RCA

spot_img

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Comisia Europeană și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la ”colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din România”, în condițiile în care tarifele încep de la 3.000 euro și trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime.

Potrivit unui comunicat al UNTRR, organizația solicită celor două instituții găsirea unor soluții imediate pentru evitarea blocării acestei piețe, deoarece ”costul RCA a crescut cu minim 300% din 2014 până în prezent”.

”Având în vedere că asigurarea RCA – Carte verde este obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă țară semnatară a Sistemului Carte verde, aceasta nu ar trebui să te împingă în faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori uriașe RCA, ajunse să egaleze valoarea autovehiculului asigurat. 1 ianuarie 2016 marchează aplicarea Solvency II, ceea ce va conduce la o nouă majorare a costurilor asigurărilor RCA/carte verde” se menționează în comunicat.

Reprezentanții UNTRR solicită sprijin organizațiilor și autorităților internaționale în vederea identificării unor soluții, pentru ca transportatorii și posesorii de autovehicule să plătească ”sume normale pentru România”. România este printre ultimele țări din UE la capitolul PIB/capita.

”Imposibilitatea firmelor de transport de a plăti aceste sume astronomice pentru RCA va conduce la falimentul firmelor mici de transport rutier și la mutarea în alte țări a firmelor medii și mari de transport rutier din România, iar cei care vor rămâne în sistem vor ajunge să plăteasca tarife de peste 1.000 euro pentru un Logan. Lipsa de măsuri ale autorităților față de piața RCA din România aduce această piață aproape de colaps”, afirmă reprezentanții UNTRR.