23.6 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 14:04

Transportatorii pierd 10 milioane de euro pe zi din cauza drumurilor înzăpezite

drum-inzapezit

Transportatorii români de mărfuri pierd aproximativ 10 milioane de euro pe zi din cauza drumurilor înzăpezite, potrivit reprezentanților unor companii din domeniu. Pierderile sunt provocate de închiderea unor drumuri, de restricțiile de viteză, dar și de blocajele de pe alte rute.

„Întreaga flotă de vehicule licenţiate din România numără 110.000 de maşini. Mai mult de jumătate din flotă nu au avut activitate din cauza drumurilor blocate”, a spus Constantin Isac, vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), invitat al emisiunii ZF Live de marţi. , alături de Neculai Mihai, coproprietar FAN Courier.

Acesta a estimat că pierderile provocate de staţionarea a peste jumătate din efectivul flotei de vehicule comerciale de 110.000 de maşini se ridică la 10 milioane de euro pe zi pentru industria transporturilor, care reprezintă o pondere de 5% din PIB.

„Pierdem contracte din cauza blocajelor. Cu Turcia, Rusia, Ucraina, volumul a crescut cu 46% faţă de 2010. Este un efect colateral grav care nu se vede imediat dar în timp se vede”, a spus Isac. Potrivit lui Mihai Neculai, coproprietar FAN Courier, autoritățile ar trebui să definească niște artere rutiere importante din punct de vedere economic, pe care să le mențină deblocate în condiții de urgență.

”Avem contracte, iar atunci când se discută penalitățile nici nu mai contează de ce nu a fost livrat la timp”, a declarat Neculai.

Autostrăzile A3 Bucureşti – Ploieşti, A2 Bucureşti – Lehliu şi DN 2, pe tronsoanele Sineşti-Ciocârlia, judeţul Ialomiţa şi Buzău-Mihăileşti-Glodeanu, judeţul Buzău, au fost închise miercuri dimineaţă, din cauza viscolului, informează Centrul Infotrafic din Poliţia Română.

Toate magistralele de cale ferată sunt deschise miercuri, dar pe opt linii sunt restricţii de circulaţie, iar 177 de trenuri sunt anulate, potrivit companiei CFR Călători.

C.C.