3.1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 19:50
No menu items!

Transnistria, pregătită să organizeze un nou REFERENDUM privind independenţa

spot_img

Noul referendum va fi organizat doar dacă rezultatul lui va fi recunoscut şi respectat de către comunitatea internaţională

 transnistria

Liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a declarat marţi la Moscova, într-o conferinţă de presă, că Tiraspolul este pregătit să organizeze un nou referendum privind independenţa Transnistriei, relatează cotidianul moldovean Timpul în pagina electronică, potrivit Mediafax.

Conform publicaţiei, care citează site-ul RIA.ru, Şevciuk a precizat că acest nou referendum va fi organizat doar dacă rezultatul lui va fi recunoscut şi respectat de către comunitatea internaţională.

“Suntem pregătiţi să examinăm posibilitatea organizării a încă unui referendum privind autodeterminarea regiunii, dar cu condiţia ca voinţa poporului transnistrean să fie recunoscută şi tratată cu respect”, a declarat Şevciuk, potrivit Unimedia, care citează agenţia rusă RIA Novosti.

“Aceasta este una dintre cele mai scurte căi de soluţionare a conflictului”, a apreciat el, adăugând că “astfel se va rezolva problema, luând în considerare dorinţa locuitorilor din zona de conflict”.

Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va continua să susţină regiunea separatistă moldoveană Transnistria, citat de agenţia Tass în pagina electronică.

Rogozin a apreciat că, după venirea la putere a prooccidentalilor în Ucraina vecină, riscul la adresa drepturilor economice ale transnistrenilor şi la securitatea regiunii cresc.

Vicepremierul rus a adăugat că un prim pachet de aranjamente între Rusia şi Transnistria a fost semnat pe 2 iulie, iar în cursul vizitei liderului separatist la Moscova cele două părţi au finalizat “a doua etapă interguvernamentală” a acordurilor, în baza unui protocol încheiat pe 25 octombrie 2013.

Şevciuk a subliniat că susţinerea Rusiei este vitală pentru regiunea separatistă, mai ales în contextul în care Chişinăul şi partenerii săi “iau în considerare să exercite şi mai multă presiune asupra Transnistriei”.