18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:28

Transnistria: Când va avea loc o nouă rundă de nogocieri

spot_img

În iunie, la Viena se va desfășura următoarea rundă de negocieri privind criza transnistriană

 transnistria

 

Următoarea rundă de negocieri oficiale în formatul 5+2 pe tema crizei transnistrene va avea loc pe 5 şi 6 iunie, la Viena, a anunţat marţi, la Tiraspol, reprezentantul special al OSCE pentru procesul de soluţionare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevici, citat de agenţia Novosti PMR.

Întrebat cu privire la rolul Ucrainei în calitate de garant la negocieri, Bogojevici a menţionat că “formatul 5+2 (între Chişinău şi Tiraspol, cu Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori şi Uniunea Europeană şi Statele Unite ca observatori) se află într-o situaţie dificilă şi voi încerca să distanţez procesul de negocieri de criza din Ucraina”.

Ambasadorul a adăugat că după negocieri reprezentanţii tuturor părţilor vor participa, în perioada 9-12 iunie, la Munchen, la o conferinţă pe tema consolidării încrederii reciproce.

 De la destrămarea fostei URSS la începutul anilor 1990, Republica Moldova şi Transnistria se află în conflict. Un război scurt a avut loc între 1991 şi 1992 şi s-a soldat cu sute de morţi. Separatiştii din Transnistria au beneficiat atunci de susţinerea Rusiei, care îşi menţine încă militarii pe acest teritoriu, împotriva voinţei Chişinăului.

Regiunea din stânga Nistrului nu este recunoscută internaţional.

C.A.