-1.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 4:02
No menu items!

Transgaz a aprobat ieșirea din proiectul Nabucco și bugetele necesare. Care vor fi cheltuielile

spot_img

Transgaz a aprobat ieșirea din proiectul Nabucco și bugetele necesare. Care vor fi cheltuielile

Compania de stat Transgaz a decis închiderea controlată a companiei Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) și aprobarea unor cheltuieli pentru evitarea intrării în insolvență a consorțiului cu sediul în Austria, potrivit unui comunicat trimis către Bursa de Valori București.

Proiectul Nabucco a intrat pe linie moartă, odată cu decizia din vară a consorțiului azer Șah Deniz 2 de a-și vinde producția de gaze către Europa prin intermediul Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Adunarea Generală a Acționarilor a Transgaz, întrunită luni la Mediaș, a aprobat un buget de închidere controlată în valoare de 20 milioane euro, conform unei decizii anterioare a consorțiului.

Transgaz, societate controlată de stat, prin intermediul Ministerului Finanțelor, va contribui, împreună cu OMV Austria, la acordarea unui împrumut de 7,5 milioane de euro către Nabucco, din care cota Transgaz ”nu va depăși 50%”.

Împrumutul va fi purtător de dobândă și garantat cu active viabile aparținând NIC, destinat să acopere nevoia de lichidități a NIC pentru evitarea situației de insolvență și a procedurilor legale aferente.

De asemenea, AGA a aprobat participarea cu un aport în numerar în valoare de maximum 1,34 milioane de euro la operațiunea de majorare a capitalului social al NIC, pentru acoperirea deficitului de lichidităţi în valoare de 7,5 milioane de euro, operațiune care va permite rambursarea împrumutului.

În iulie, Transgaz a anunțat că a înregistrat un provizion de depreciere a imobilizărilor financiare de 110,7 milioane de lei (25 de milioane de euro), reprezentând contribuția companiei la capitalul social al Nabucco Gas Pipeline.

Transgaz a mai anunțat că va înregistra potențial și alte cheltuieli, de maximum 6,6 milioane de lei (1,5 milioane de euro), rezultate din obligațiile ce-i revin în calitate de asociat în cadrul Nabucco.

Acționarii consorțiului Nabucco sunt Transgaz, BEH (Bulgaria), BOTAS (Turcia), MOL (Ungaria), GDF Suez (Franța) și OMV (Austria).

Vlad Bârleanu