22.4 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 18:51
No menu items!

Transelectrica mai pierde un litigiu. Va plăti 838.000 lei unui fost membru al CS

spot_img

Transelectrica SA, compania publică de transport al energiei electrice, a anunțat luni că a pierdut litigiul de la Centrul de Arbitraj de la Viena, inițiat de Adrian Goicea, fost șef al Consiliului de Supraveghere. Suma totală care trebuie plătită este de 838.728 lei.

Extras din comunicatul către Bursa de Valori București:

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” S.A. informează publicul investitor asupra faptului că urmare a soluționării cererii de arbitraj ARB-5724 Goicea Adrian (RO) vs. Transelectrica (RO), Centrul de Arbitraj de la Viena, prin Hotărârea arbitrală a admis pretenții ale domnului Adrian Goicea (reclamant) împotriva Companiei (pârâtă) după cum urmează:
– plata sumei de 186.384 RON reprezentând compensația de neconcurentă potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
– plata sumei de 605.748 RON reprezentând compensația de denunțare aferentă indemnizațiilor fixe brute lunare rămase până la sfârșitul mandatului potrivit contractului de mandat, la care se adaugă accesorii;
– plata sumei de 46.596 RON reprezentând componenta variabilă potrivit contractului de mandat, la care se adaugã accesorii.
Compania a fost obligată totodată la plata unor costuri și cheltuieli arbitrale.

Pe 10 octombrie, Transelectrica a anunțat că a pierdut litigiul de la Centrul de Arbitraj de la Viena, inițiat de Luiza Popescu, fost membru al Consiliului de Supraveghere, și că este obligată să plătească aproape 800.000 lei compensații.

Potrivit publicației Fanatik.ro, Transelectrica a plătit, în anul acesta, peste trei milioane de lei brut, compensații datorate unor foști membrii ai Consiliului de Supraveghere și din Directoratul companiei, revocați în anul 2021. Sumele au fost plătite după ce foștii directori au acționat compania în judecată la Curtea de Arbitraj de la Viena, ceea ce face ca, la sumele compensatorii plătite, să se adauge și cheltuielile de judecată de circa 400.000 lei

„Sumele plătite (net) până la acest moment reprezintă un total de 2.649.840,91 lei corespunzător sumei de 3.259.576,97 lei (brut) respectiv: 2.045.051,91 lei către trei foști membri ai Consiliului (revocați) aferent clauzei de neconcurență, compensației pentru revocare fără justă cauză și într-un caz de componenta variabilă aferentă anului 2020, precum și accesorii de tipul dobândă, cheltuieli de judecată; și 604.789 lei către un fost membru al Directoratului (aferent clauzei de neconcurență, precum și accesorii de tipul dobândă, cheltuieli de judecată). Valoarea cheltuielilor de judecată (cheltuieli de arbitraj) plătite până la acest moment este de 403.980,91 lei”, se arată într-un răspuns al Secretariatului General al Guvernului transmis la o interpelare a deputatului USR Radu Ciornei.

Transelectrica menționează că, la momentul formulării răspunsului (înainte de comunicarea privind decizia referitoare la Goicea), erau pe rol alte procese cu foștii directori revocați, procese în care sumele de plată ca despăgubiri ar putea depăși 12 milioane lei.

Conducerea companiei menționează însă că toate aceste sume au fost deja prevăzute și aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli, votat la data de 31 martie 2023. Datele din bugetul companiei pe anul 2023 arată că fusese prevăzută suma de 10,2 milioane lei pentru plata despăgubirilor către foștii directori concediați abuziv.

În iunie 2021, Consiliul de Supraveghere al Transelectrica a demis Directoratul companiei, numit în noiembrie 2020 pe patru ani. Au fost demiși atunci Cătălin Nițu, Ovidiu Anghel, Corneliu-Bogdan Marcu, Andreea-Mihaela Miu și Marius-Viorel Stanciu. În data de 24.02.2022 Transelectrica a formulat, la Tribunalul București, o acțiune prin care cerea constatarea nulității hotărârii Adunării Generale a Acționarilor nr. 9/28.09.2020 și a Deciziei Consiliului de Supraveghere nr. 73/16.11.2020, precum și a actelor subsecvente, prin care au fost numiți pentru mandate de patru ani membrii Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului în anul 2020. În susținerea acțiunii, Transelectrica a invocat încălcări ale prevederilor legale aplicabile numirii membrilor organelor de conducere, iar ulterior s-a ajuns cu judecarea acestei cauze la Viena, potrivit unei documentări realizate de Jurnalul.ro.

Pe de altă parte, și Transelectrica a decis să-i acționeze în justiție, în urmă cu un an, pe unii foști membri ai Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului companiei, pentru recuperarea unor prejudicii cauzate de aceștia, ca urmare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi în 2020. În urma verificărilor făcute de auditorii Curții, s-a stabilit că unii membri ai celor două organe au beneficiat de plăți ilegale atât în bani, cât și în natură. Din cele 13 persoane care au primit beneficii ilegale, trei le-au returnat benevol, iar pentru ceilalți s-a decis să se apeleze la calea justiției pentru recuperarea sumelor imputate de Curtea de Conturi.

V. B.