4.8 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 5:44

Traian Băsescu este URMĂRIT PENAL pentru spălare de bani

spot_img

Parchetul General a început urmărirea penală pe numele lui Traian Băsescu pentru spălare de bani, în dosarul omului de afaceri Costel Căşuneanu.

UPDATE.

Traian Băsescu a scris, pe reţeaua de socializare, la scurt timp după apariţia informaţiei, că acest dosar a fost închis în 2012 prin neînceperea urmăririi penale.

reactie basescu

Conform romaniacurata.ro, Parchetul General a început urmărirea penală in personam faţă de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru spălare de bani în formă continuată în dosarul terenului din Băneasa, primit de la afaceristul Costel Căşuneanu. Potrivit jurnaliştilor, Căşuneanu, care a fost audiat la finalul anului trecut, ar fi declarat că fostul şef al statului ar fi cumpărat terenul cu banii afaceristului.

Traian Băsescu a fost pus deja sub învinuire, iar miercuri ar fi urmat să fie audiat la Parchetul General, dar  audierea s-a amânat pentru o altă dată. Dosarul a pornit de la o sesizare din 2014 a Grupului pentru Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, către Oficiul de combatere a spălării banilor. Spălarea de bani este incriminată cu pedepse cuprinse între 3 şi 10 ani. Chiar dacă fapta este din anul 2000 şi ar fi putut interveni prescripţia, jurnaliştii scriu că acest curs al prescripţiei se consideră întrerupt pe perioada mandatului de preşedinte al României.

Traian Băsescu a cumpărat, în anul 2000, un teren în Băneasa, pe strada Aleea Privighetorilor, cu bani a căror provenienţă nu ar putea fi justificată. Suma tranzacţiei pentru suprafaţa de 3700 de metri pătraţi, a fost achitată cash de primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu, cu 1.483.244.000 lei vechi, adică în jur de 70 de mii de dolari. În aceeaşi zi, la acelaşi notar, omul de afaceri Costel Căşuneanu a cumpărat un teren învecinat, cu o suprafaţă similară, la un preţ de 3 ori mai mare, adică preţul pieţei la acea dată. doi ani mai târziu, Băsescu a vândut terenul său unei rude a afaceristului Căşuneanu, cu 300.000 dolari, adică la un preţ de peste 4 ori mai mare ca cel cu care a achiziţionat suprafaţa. Terenul a ajuns chiar în posesia lui Căşuneanu, patru ani mai târziu, cu 300.000 de euro.

Băsescu a cumpărat cu banii luaţi de pe teren o vilă pe Şodeaua Bucureşti-Ploieşti, pe care i-a donat-o apoi fiicei sale Ioana Băsescu.

M. Nedelcu