12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 21:44

Traian Băsescu a citit dintr-un document secret al SRI, în Parlament. Cum au fost încălcate drepturile fundamentale, în baza protocolului SRI – Parchet

spot_img

Traian Băsescu a citit, miercuri, în Parlamentul României, pasaje dintr-un document secret al SRI din 2011, despre care a susținut că i-a parvenit acum câteva luni. Documentul confirmă nu doar faptul că protocolul dintre SRI și Parchetul General a funcționat, ci și că drepturi fundamentale ale celor acuzați, precum dreptul la apărare, au fost încălcate flagrant în baza acestuia. 

Plec de la premisa că avem nevoie urgentă de desecretizarea protocolului SRI – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sigur, doamna Tarcea ne spune că face eforturi pentru desecretizare, dar până când nu va fi public acest protocol, nu vom înţelege mecanismele prin care unele complete de judecată condamnă, aşa-numitele canale. (…)Eu nu contest că SRI este obligat să pună la dispoziţia organelor de anchetă informaţiile pe care le culege în activitatea sa“, a spus Băsescu în Senat.

Apoi, fostul preşedinte a dat citire unor pasaje din document.

“În temeiul dispoziţiilor art. 14 din Legea 14/1992 și al art 15 din protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă ÎCCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale și urmare a adresei nr. (…)Ce înțelegem din acest document este că protocolul a funcționat din plin și că a existat un plan de colaborare între serviciile de informații și DNA. Finalul acestui document spune așa: în conformitate cu dispozițiile art.8 și art.57 din protocolul de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și SRI, pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, vă adresăm rugămintea ca datele să fie folosite exclusiv informării procurorului de caz”, a mai spus Traian Băsescu în Senat.

R.D.