24.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 21:52
No menu items!

Traian Băsescu despre conflictul cu Rusia LIVE TEXT

spot_img
Traian Băsescu susține, marți seara, o declarație de presă. Declarația are loc după întâlnirea de la Cotroceni dintre președinte, premierul Victor Ponta și miniștrii-membri ai Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pe tema poziției României față de situația din Ucraina și schimbul de declarații cu oficiali ruși, din ultimele zile.

basescu_cotroceni

Sursa Zilei transmite live text principalele declarații ale președintelui.

DECLARAȚIILE LUI TRAIAN BĂSESCU:

  • Este o declarație interesantă, pentru că am constatat că toată presa este atentă la pozițiile românești. Toate au fost transmise de Președinție și de consilieri către toate cancelariile europene și către SUA. Vă dau exact ceea ce este de interes public.
  • În ceea ce privește Ucraina – există un risc major de federalizare.
  • România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev și reprezentanții minorității ruse din sudul și estul Ucrainei. De altfel, ați văzut că această soluție a fost aplicată. Ați văzut că această soluție a fost aplicată și, urmare a discuțiilor între guvern și reprezentanții populației de etnie rusă din Harkov, referendumul nu a mai avut loc. Poziția noastră este că, în continuare, Kievul trebuie să continue discuțiile și în Donețk și în Lugansk, unde au avut loc voturile nerecunoscte, de altfel, de comunitatea internațională.
  • România propune ca, în situația în care se vor organiza negocieri internaționale privind Ucraina și modul de stabilizare a țării, separatiștii să nu fie parte a negocierilor.
  • Negocierea între Kiev și propriii cetățeni trebuie să se desfăsoare intern, iar minoritatea rusă nu e reprezentativă pentru Ucraina și nu trebuie să participe la negocieri internaționale.
  • Priviți Transnistria – unde separatiștii au fost incluși în formatul de negociere, drept pentru care au fost utilizați sau, din proprie inițiativă, de 20 de ani, blochează procesul.
  • Pentru România, în eventualitatea în care Guvernul Central va stabili o anumită linie care să vizeze dreptul de a utiliza limba, cultura, presa, menținerea tradițiilor, deci în cazul în care în negocierile cu minoritatea rusă se vor face astfel de aranjamete, perfect democratice de altfel, cerem categoric ca de aceleași drepturi să se bucure și minoritatea română din Ucraina.
  • În opinia României, obiectivul Federației Ruse are două priorități: federalizarea Ucrainei, proces care a și început prin recunoașterea de către Lavrov a referendumurilor din Lugansk și Donețk, și asta e o gravă încălcare a Constituției Ucrainei, al doilea – împiedicarea alegerilor prezidențiale de la 2 mai.
  • E clar că Moscova vrea destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control.
  • Ce e esențial pentru guvernul de la Kiev: să ia toate măsurile și să facă toate eforturile, pe cât posibil fără vărsare de sânge, pentru ca alegerile să se desfășoare în siguranță, inclusiv în cele două regiuni.
  • Care pot fi efectele dacă asta nu se întâmplă: președintele ales nu va fi unul legitim pentru toți cetățenii Ucrianei și, apoi, înscăunarea unui președinte care nu are acordul celor două regiuni semnifică aproape federalizarea lor. De aceea, alegerile trebuie să se desfășoare corect și în deplină siguranță. Sigur, propganada rusă va profita de blocarea alegerilor în două regiuni extrem de importante.
  • Un alt element de poziție este că România nu recunoaște nici referendumul privind anexarea Crimeei, nici referendumul din Donețk, nici referendumul din Lugansk. De ce? Pentru că sunt împotriva Constituției Ucrainei.
  • Ucrainei trebuie să i se facă oferta clara prin semnarea acordului de asociere și de liber schimb, atât de repede cât se poate, și să i se dea o perspectivă europeană. Simpla intrare în vigoare a acordului de asociere și a acordului de liber schimb între UE și Ucraina nu înseamnă o perspectivă europeană.
  • Nu credem că Federația Rusă intenționează să invadeze Ucraina. Federația Rusă a început să-și atingă și ce de-al doilea obiectiv – și anume federalizarea și dezmembrarea Ucrainei.
  • Cerem ca președintele Putin să-și respecte cuvântul. Credem că președintele Vladimir Putin are obligația să-și respecte cuvântul.Toate informațiile arată că nu a spus adevărul când a informat opinia publică mondiala că a ordonat retragerea trupelor de la granița cu Ucraina. Menținerea acestor trupe la frontiera de est, 40.000 de militari, cu tehnică modernă, și 25.000 în Crimeea, au fost un formidabil element de presiune asupra Kievului și un suport extrem de puternic care a încurajat separatiștii să organizeze referendumurile.
  • Al doilea element care pune sub semnul întrebării corectitudinea președintelui Vladimir Putin este legat de mesajul să nu se organizeze referendumuri pentru independență sau pentru anexarea la Federația Rusă. Ieri, ministrul de externe Lavrov a salutat rezultate referendumului ceea ce îl pune pe președintele Putin într-o situație dificilă, de a se constata că una spune, și alta face.
  • În ce privește Ucraina, soluția corectă, în opinia noastră, e ca această țară să-și reobțină din nou garanții pentru integritatea sa teritorială și pentru independență. Cum? Sub amenintarea armatei ruse, e greu să consideri că o țară atât de importantă e împinsă într-o zonă în care nu mai e stăpană pe întregul sau teritoriu. E un rapt teritorial pe care România îl condamnă.

Despre Republica Moldova:

  • În ceea ce privește Republica Moldova. Și eu, și toți factorii de decizie am știut că în perioada 1-9 (mai – n.r.), dar și în continuare vor exista provocări ale Federației Ruse în Republica Moldova. Repet, am știut.
  • În ceea ce privește Republica Moldova, punctul nostru de vedere este că trebuie să fie accelerat procesul de semnare a acordului de negociere și a acordului de liber schimb pe 27 mai.
  • Ar fi extrem de important să se semeze în mai, pentru a se da timp Moldovei, României, poate și Poloniei, Cehiei să ratifice aceste acorduri înainte de vacanța de vară.
  • Ar fi un semnal extrem de puternic față de angajamentul luat față de UE.
  • Am subliniat că trebuie folosiți bani europeni pe liniile de interconectare, cât și pentru extinderea gazoductului la Chișinău.
  • În ceea ce privește Republica Moldova, scenariul cel mai rău ar fi o destabilizare a regiunii Odessa, iar odată destabilizarea realizată să se poată controla până la brațul Chilia. În momentul de față, în Odessa se încearcă o regrupare a rusofonilor, dar probabil autoritățile ucrainene vor reuși să țină situația sub control Moldova este supusă unor riscuri consistente de securitate, atât prin provocări legate de Transnistria, dar nici Găgăuzia nu este extrem de liniștită, ca de altfel nici zona din Estul Moldovei, la frontiera cu Transnistria, locuită de minoritatea bulgară.
  • Desigur, trebuie mult calm, multă atenție și să nu se răspundă provocărilor, pentru că nu estimăm că Federația Rusă își va trimite trupele în regiune Din analiza noastră, în afara trupelor Federației Ruse, armata transnistreană are 5.000 de militari, bine instruiți, bine echipați. Nu s-a discutat problema survolului, iar România va acționa în deplin acord cu regulile UE în acest sens.
  • România își asumă în continuare calitatea de avocat onest al Moldovei pe drumul spre UE.
  • Am să încerc să deschid o portiță, fără să fie una conflictuală, legată de survol, ca participant la ultimul consiliu european vă pot spune că nu s-a discutat această problemă și România va acționa în deplin acord cu regulile ce vor fi stabilite la nivelul UE în acest sens.