3.1 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 23:45
No menu items!

Traian Băsescu: Vom avea un comandament NATO pe teritoriul ţării

spot_img

Șeful statului a susținut, vineri, că România va avea un comandament NATO de “dimensiuni acceptabile” și că țara noastră are deja infrastructura necesară pentru acesta

Traian Basescu

Traian Băsescu a declarat, vineri, la încheierea summit-ului NATO, că în documentele adoptate la reuniune “România figurează ca făcând oferta” pentru a găzdui un comandament NATO, dar că se ştie că acesta va fi pe teritoriul României.

Principalele declarații ale lui Traian Băsescu:

  • România a avut câteva obiective, aceastea fiind atinse:

1. Adoptarea planului de acţiune. Prin acesta s-a decis prezenţa NATO pe teritoriul statelor de la frontiera de est a NATO, inclusiv pe teritoriul României. Vreau să fim foarte clari: România are două baze militare româno-americane, la Kogălniceanu şi la Desevelu. Planul de acţiune măreşte prezenţa militară alternativă pe teritoriul României.

2. În România există în prezent aproximativ 1.400 de militari americani. Aceste efective vor creşte.

3. Vom avea un comandament NATO, de dimensiuni acceptabile. Avem insfrastructura gata.

4. La cererea Statelor Unite, am decis crearea unui centru de antrenament de exerciţii navale la Marea Neagră, exerciţii care se vor face cu flota României şi Bulgariei. Important este că Marea Neagră este recunoscută în documentele summit – ului ca având o importanţă deosebită pentru securitatea NATO. În susţinerea atingerii acestui obiectiv, noi am argumentat cu arcul de conflicte îngheţate care sunt în jurul Mării Negre. Argumentul nostru în toate discuţiile a fost că aceste conflicte pot fi activate pe rând sau toate odată, ceea ce ar afecta securitatea din zonă.

5. Mai este o decizie care nu o să-i placă premierului. Este vorba de angajamentul aliaţilor de a se ajunge la 2 la sută din bugetul fiecărei ţări pentru apărare. Aşa cum am spus, libertatea nu este gratis.

6. S-a pus accent pe siguranţa cibernetică. Din acest punct de vedere, România a făcut oferta să fie naţiune-cadru pentru un fond mutual din care să se alimenteze programe pentru siguranţa cibernetică a Ucrainei.

7. Toate acestea au fost obiectivele noastre şi pe acestea le-am atins.

8. Declaraţia summit-ului va fi una care va face pe oricine să se gândească dacă vrea să aibă de-a face cu flancul estic al NATO.

  • România s-a angajat să trimită în Afganistan 220 de militari, 200 de instructori şi 20 de agenţi de poliţie militară. Am primit solicitări să preluăm şi paza a două aeroporturi. Vom vedea, încă nu s-a decis. Asta ar însemna să dislocăm un efectiv de 400 de militari. Vom analiza în CSAT care ar fi costurile.
  • Asta este. România este în siguranţă şi dacă cineva s-ar gândi să schimbe această situaţie, atunci ar exista o reacţie năprasnică din partea Alianței.
  • Planul de contingenţă, care se regăseşte în declaraţia privind planificarea apărării, a fost aprobat înainte de summit şi el imaginează diverse scenarii în care NATO ar trebui să răspundă în cazul în care România ar fi atacată.
  • Summitul NATO nu a aprobat niciun ajutor militar pentru Ucraina.

R.D.