Traian Băsescu trebuie să plătească amenda pentru discriminarea romilor

Președintele României a pierdut procesul intentat Consiliului de Combatere a Discriminării

basescu romi

Președintele Traian Băsescu a pierdut procesul intentat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care l-a amendat pentru exprimările referitoare la romi, conform cărora dintre romii nomazi „foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură”.

Curtea de Apel București a decis respingerea contestației prin care președintele Traian Băsescu a cerut anularea amenzii primite de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Decizia magistraților nu este definitivă. Contestaţia preşedintelui a fost depusă în instanţă pe data de 28 martie.

CNCD a decis pe data de 10 februarie amendarea preşedintelui Traian Băsescu cu 600 de lei, pe motiv că declaraţiile făcute de şeful statului în 2010 privind romii care „trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

CNCD a afirmat la acea vreme că amenda a fost dată ţinându-se cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu “nu se află la prima faptă de discriminare”.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU