8.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 19:46
No menu items!

Traian Băsescu s-a opus creșterii TVA la 24%, după ce Emil Boc a adoptat măsura. Totuși a semnat fără critici legea de aprobare

spot_img

boc-si-basescu

Traian Băsescu a susținut, luni, la Paltul Cotroceni, în cadrul unei declarații de presă că l-a rugat din nou pe Victor Ponta să renunțe la introducerea accizei la carburanți. În același timp, el a ținut să infirme faptul că nu s-a opus creșterii TVA de la 19 la 24 la sută decise de fostul premier Emil Boc.

Din punct de vedere cronologic, dar și consultând presa vremii, rezultă că Traian Băsescu nu s-a opus majorării TVA decât după ce această măsură a intrat în vigoare, respectiv la 1 iulie 2010, prin OUG 58. Mai mult decât atât, președintele a semnat, la 23 decembrie 2010, decretul de promulgare a legii de aprobare a acestei OUG. În anul următor, Traian Băsescu a afirmat că majorarea TVA a fost o eroare politică ce a întârziat cu șase luni ieșirea României din recesiune. Aceeași teză a fost reluată de fiica sa, Elena Băsescu, în Parlamentul European.

Înainte de 1 iulie 2010, respectiv în 6 mai 2010, Traian Băsescu a avut o singură ieșire publică în care a vorbit despre majorarea TVA, fără a avea o poziție potrivnică tranșantă.

Mai mult decât atât, președintele chiar a promulgat legea de aprobare a creșterii TVA.

Andi Topală