4 C
București
duminică, 7 martie 2021 - 23:26

Traian Băsescu: România va avea un deficit sub 3%.

Traian Băsescu: România va avea un deficit sub 3%.

Președintele Traian Băsescu a prezentat concluziile Consiliului European de Iarnă care a avut loc zilele acestea la Bruxelles.

Consiliul a avut trei teme principale: politica economică, constatarea deciziei privind supravegherea bancară, al doilea subiect strategia de apărare şi al treilea subiect Siria.

„Cel mai important mesaj este că trebuie consolidată uniunea economică și monetară, liderii uniuni au stabilit că mergem înainte cu procesul de integrare al uniunii.

Politicile economice trebuie axate pe creștere economică și trebuie realizat un echilibru între cheltuielile care reprezintă consum și cele pentru investiții.

Disciplina bugetară se referă la faptul că numai politici bugetare solide sunt favorabile creșterii economice.

S-a revenit asupra faptului că sunt state precum România care au aplicat politici extreme de reforme în perioada 2010-2012 pentru restabilirea echilibrelor macro-economice.

România va avea un deficit de sub 3%. Atunci când ai acest deficit, intervine Uniunea Europeană, dar numai dacă țara se află în acești parametri.

BCE-ul va supraveghea direct marile bănci, băncile care pot duce la prăbuşirea sistemului bancar.

Băncile mai mici vor fi supravegheate în România de către BNR.

Unul din obiectivele majore pe care le are CE este ruperea cercului vicios dintre bănci și state. Se încearcă o detașare a celor două entități, în ultimii ani au fost costuri extraordinare pentru bugete”, a precizat Traian Băsescu.  C.I.