3.7 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 22:46
No menu items!

Traian Băsescu respinge statutul cadrelor militare

spot_img

Traian Băsescu respinge statutul cadrelor militare
foto: dcnews.ro

 

Preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Preşedintele României nu este de acord cu examinarea anuală a ofiţerilor.

În conformitate cu Articolul unic pct. 5 din legea trimisă la promulgare, cadrele militare, inclusiv generalii şi amiralii, pot fi menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, care la nivelul lunii martie 2013 este de 55 ani şi 6 luni, până la vârsta de 60 de ani, în raport cu nevoile de încadrare, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei în care activează.

Totodată, noua lege precizează în Articolul unic, la punctul 2, că ofiţerii, maiştrii militari şi subofiţerii pot fi trecuţi în rezervă, din oficiu, în situaţia în care nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.

În motivele cererii de examinare, preşedintele face referire la respectivele reglementări, despre care spune că nu ar fi oportune.

“O asemenea reglementare privind aprobarea anuală a conducătorului instituţiei pentru menţinerea în activitate a generalilor şi amiralilor, după împlinirea vârstei standard de pensionare, până la vârsta de 60 de ani, nu este oportună, aducând atingere nevoii de stabilitate în ceea ce priveşte managementul forţelor armate”, spune șeful statului.

“De asemenea, considerăm că o asemenea condiţionare ar fi de natură să transforme Armata într-o masă uşor de manevrat, supusă factorului politic”, a adăugat președintele.

A.V.