Traian Băsescu: Nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL-ul când USL nu se mai află la guvernare

traian_basescu

Traian Băsescu a susținut, marți, într-o declarație de presă făcută de la Palatul Cotroceni, că l-a asigurat pe Victor Ponta că, până miercuri dimineață, la ora 6.00, va emite decretele învestirii miniștrilor Cabinetului Ponta III, dacă premierul cere modificarea programului de guvernare pentru a oferi legitimitate Executivului.

Declarațiile lui Traian Băsescu:

 • Nu se poate continua cu un program în care este menţionat USL-ul când USL nu se mai află la guvernare. O mare parte a proiectului USL nu mai există. De asemenea, au apărut noi obiective asumate prin protocoale bilaterale care trebuie incluse în programul de guvernare.
 • Altfel, forțarea unui vot fără modificarea programului are doua riscuri:
 1. Hotărârea să fie atacată de 50 de membri ai Parlamentului și, din câte știu va fi, și atunci se suspendă desemnarea noilor miniștri până la pronunțare.
 2. Al doilea risc e declanșarea conflictului între Președinție și Parlament având ca obiecțiune faptul că se instalează o noua structură guvernamentală pe un program votat în cu totul altă componentă politică.
 • Trebuie respectată Constituţia şi guvernul trebuie instalat legitim. Sigur, este greu să mai existe legitimitate atunci când din guvern fac parte UNPR, UDMR, care au fost şi în Guvernul Boc, dar măcar o legitimitate parlamentară trebuie să avem.
 • Am avut discuții cu premierul, există totală deschidere să găsim soluții, soluția asumării răspunderii pe program este o soluție care necesită formalități sau trasee parlamentare, eu cred că majoritatea poate face excepție și, dacă birourile permanente hotărăsc că se poate fără a se sta 5 zile pentru depunere de observații pe program, cu certitudine și plenul va accepta programul.
 • L-am asigurat pe premier că până dimineața la 6:00, la orice oră se rezolvă cele două probleme – asumarea răspunderii pe noul program și desemnarea prin vot a noilor miniștri – la orice oră am disponibiliatea emiterii decretelor.
 • Interesul României este să aibă un guvern legitim, nu este vorba de un joc politic. Nu e o chestiune de jocuri politice, de întârzieri, am spus public despre inadvertențele din programul USL și noua situație, cred că ar fi trebuit să transmit scrisoarea de ieri, dar nu întotdeauna reușim să găsim formulele cele mai bune. Mi se pare esențial să avem un guvern instalat pe un program legitim, aprobat de Parlament.
 • I-am spus și premierului, nu vreau să creez un precedent care pe urma să fie urmat și reclamat ca posibil.
 • Rigoarea față de Constituție trebuie păstrată. Art. 114 dă posibilitatea Guvernului să-și asume răspunderea pe o lege, program sau declarație.
 • Nu voi întârzia niciun minut pe ideea introducerii unei moțiuni de cenzură pe program, la asumarea răspunderii opoziția poate depune o moțiune.
 • Nu mă împiedică, validez miniștrii imediat.
 • Efectul hotărârii CCR, poate fi peste o lună sau două, în eventualitatea unei moțiuni, se va produce atunci, dar nu cred că ar fi motive de neconstituționalitate.
 • Dacă nu procedăm așa, va fi imposibilă instalarea guvernului în această noapte, pentru că va exista atacarea la CCR și va trebui să aștept până se pronunță CCR asupra hotărârii.
 • Nu e nici o contradicție aici, nu voi aștepta în niciun caz un eventual efect al unei moțiuni pe asumarea răspunderii pe program, voi valida miniștrii în noaptea asta, dar dacă nu se trece programul sunt obligat să aștept până CCR se pronunță pe un eventual atac.
 • Cred că drumul de urmat e acesta: asumarea răspunderii azi, prin excepție de la regulă, să nu se stea 5 zile, votul în plen pentru miniștri, emiterea decretelor în noaptea asta și Romania are guvern legitimat de Parlament.
 • Diferența între ce se întamplă acum și guvernele Boc și Tăriceanu e mare, pentru că atunci nu a venit un alt partid la guvernare, ci a plecat un partid și premierul și-a menținut programul.
 • Aici, în program se vorbește de USL, care nu mai e la guvernare.

R.D.

NICIUN COMENTARIU