-0.2 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 8:11
No menu items!

Traian Băsescu: Formarea Comisiei Nana, un abuz

spot_img

traian_basescu

Președintele Traian Băsescu a susținut, marți seara, într-o declarație de presă făcută la Palatul Cotroceni, că formarea Comisiei parlamentare care să investigheze achiziția de teren agricol făcută de fiica sa, Ioana, în comuna Nana (județul Călărași) este un abuz.

Declarațiile lui Traian Băsescu:

 • Sunt subiecte în care trebuie să cobor în mocirla în care a coborât Ponta dezbaterea politică. Nu ai ce să faci, acolo a coborât lupta, acolo trebuie să fii cu clarificările.
 • Voi începe cu Comisia Nana. A cerut-o Ponta, ca să ancheteze o afacere privată. Dacă ar fi citit hotărârile Curții Constituționale, ar fi constatat că persoane private nu pot fi chemate în fața unei comisii parlamentare, rolul Parlamentului fiind acela de a controla guvernul, nu persoanele private. Consider că e un abuz formarea comisiei parlamentare pentru investigarea achiziției de teren a familiei mele. Și asta a avut o evoluție  – și aș pleca în a vă explica punctul meu de vedere de la decizia CCR din 2009. În fața comisiilor de anchetă parlamentară obligatoriu trebuie să compară numai subiectele de Drept în relații constituționale cu Parlamentul. Este vorba de guvern. În rest, este un abuz.
 • Cu ce a început Comisia Nana: prima dată, premierul și ciracii lui au lansat ipoteza unui credit ilegal. S-a făcut comisie la Senat, creditul a fost perfect legal. Pe urmă, s-a trecut la faza a doua a minciunilor – terenul este de la Stațiunea de cercetări. S-au dumirit că nu are nicio legatură cu fosta Stațiune de cercetare. A treia variantă lansată – și din comisie, dar și de premierul mincinos – a fost că s-au facut restituiri ilegale.
 • Eu nu am de unde să știu acest lucru, dar dacă s-a întâmplat, primarii si prefecții trebuie anchetați și să raspunda, eventual mergând la închisoare.
 • Prefecții au fost întotdeauna, și primarii din timpul restituirilor, de la PSD.
 • Cred că o anchetă temeinică și pedepsirea celor care au făcut restituiri ilegale trebuie să se petreacă foarte rapid.
 • Probabil dându-și seama că sunt primari și prefecți PSD – din câte știu a fost și un prefect PNL în perioada restituirilor – cei vinovați trebuie să raspundă. Doamna senator Firea, altfel o șantajistă de profesie, lansează o altă minciună, că firma ar fi fost inactivă și, deci, nu se putea face chitanța.
 • Sigur că, pentru un șantajist nu e nevoie să știi prea multă carte, dar pământul nu s-a vândut pe chitanță.
 • Poate că firma putea sau nu să emită chitanțe dacă avea de recuperat TVA, dar tranzacția s-a făcut pe contract de vânzare-cumpărare. Nu era nevoie de chitanță, tranzacțiile cu terenurile agricole sunt scutite de plata TVA.
 • Minciunile senatoarei șantajiște Firea au fost doar de natură să creeze niște bule de dezinformare.
 • Ultima inovație a mincinosului Ponta e de spălare de bani, după mintea lui de procuror ratat. Singurul element de care îmi aduc aminte din cariera lui de procuror a fost declarația mamei procurorului Panait că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viață. În rest… nimic. Afirmația legată de spălare de bani  – cum poate crede un om și cu câteva clase că se poate face spălare de bani cu credit luat de la bancă… Nu s-a umblat cu bani în sacoșe, nu s-a făcut decat o tranzacție legală.
 • Schimbarea continuă a motivațiilor Comisiei și premierului Ponta – ba că e credit ilegal, că e teren de la Fundulea, că e firma inactivă, restituiri ilegale, spălare de bani – arată obiectivul strict politic al acestei comisii, care dezonorează Parlametul. Acesta este nivelul pe care îl are majoritatea parlamentară. E o comisie politică ce nu are niciun element comun cu dorința de a afla adevărul.
 • Dacă tot se află această comisie în funcțiune, să vadă ce e cu cele 2.000 de hectare de la Fundulea. Cred că prefecții și primarii care au făcut operațiunea de spoliere a Stațiunii Fundulea trebuie să răspundă în fața legii. E ghinionistă treaba – primarii și prefecții erau tot de la PSD și PC. Dacă nu se vor ocupa ei de această restituire, mă voi ocupa eu și voi sesiza organele statului.
 • S-a mers prea departe cu minciuna și falsul.
 • O haită de parlamentari, în frunte cu un premier care nu are cu nimic în comun cu responsabilitatea funcției, face un spectacol mediatic pe măsura neputinței și incapacității de a guverna țara dintr-o afacere privată, în condițiile în care zeci, sute de mii de hectare de teren ale statului sunt deținute sau exploatate de tot soiul de baroni ai PSD.
 • Comisia de ancheta ar trebui, dacă vrea să facă ceva pentru țară, să ancheteze ce se întamplă cu terenurile statului.
 • Cine exploatează terenurile statului acum, în ce condiții se exploatează cele peste 300.000 de hectare ale statului, ar fi o misiune demnă de o comisie parlamentară.
 • Ar fi foarte intersant să știm ce s-a întamplat în Timiș – tata socru cât a fost de implicat în marile retrocedări, în vânzările de terenuri. Tata socru nu e persoană privată, e parlamentar, cred că ar fi interesant.
 • Concluzionez spunând că aceasta comisie nu are nimic cu adevărul – e un fals ce se servește populației de niște parlamentari care nu și-au asumat decât responsabilitatea de a fi slugile lui Ponta într-un joc politic murdar.
 • Am sa-i transmit un mic mesaj și senatoarei șantajiste Firea, aducându-i aminte că a fost condamnată la o amendă de 1.000 de lei pentru șantaj împotriva unui membru CNA. I-aș mai aduce aminte de șantajul public la adresa CJ Ilfov ca să aprobe proiectele de care avea nevoie soțul ei și pana la urmă a obținut aprobarea prin șantaj public și trafic de influență.
 • Înțeleg că Victor Viorel Ponta vrea să o ia purtător de cuvânt. Îi dau un sfat – să nu o ia, poartă ghinion femeia asta oricărui bărbat pe care a spus că îl susține. Să-și aducă aminte ce rezultat a avut Mugur Isarescu, deci nu-i bine.
 • Doamna senator s-a simțit lezată că am spus să privească mai atent la ce e în ograda soțului dânsei, la Voluntari, și era o recomandare absolut amicală, spunând că există și riscul ca într-o zi să nu-l găseasca acasă. Domnul Pandele e căpitan de cursă lungă, ca mine. În timp ce navigam, după 9-12 luni de mers pe mare, rămâneam în concediu, și eu ca și el. Concediile erau de câte trei luni, trei luni și ceva, se adunau sâmbatele de duminică și toate zilele cumulate le primeam anexate la concediu. De regulă, concediile cam atât erau. Dar erau foarte mulți care nu stăteau trei luni și jumătate, după o lună își căutau un vapor să plece în cursă. Plecau, de ce? Vă las pe dvs. să vă gândiți cât de bine le era acasă. Poate fi interpretată și în acest sens chestiunea cu… îl găsești plecat.
 • Mai sunt niște lucruri – ca domna senator să stea liniștită – nu e un atac la o femeie, e un atac la o șantajistă ce pretinde să fie respectată ca un senator al României. La președinție funcționează o structura – Biroul cu probleme cetățenești. O reclamație presupune abuzuri – Primăria Voluntari, în aprobarea legii 10/2001, venită la Președinție, îndreptată către instituțiile abilitate. O altă petiție – petentul solicită control riguros la o firmă care are multe contracte cu Primăria Voluntari. Altă petiție – reclamație în numele cetățenilor din Voluntari referitoare la averea primarului și la abuzurile acestuia. Altă reclamație împotriva primarului pentru nerespectarea unei hotărâri judecătorești pentru punerea în posesie a unui teren. Sesizarea defrișării abuzive în pădurea Băneasa  – Tunari. Cu privire la ce se întâmplă în Voluntari, am făcut-o în baza unor petiții care există la Președinție și pe care le-am îndreptat către instituțiile abilitate -unele la Ministerului Mediului, altele la Interne, altele la Cabinetul premierului.
 • Doamna senator șantajist Firea poate fi liniștită – nu vorbesc fără să am documente.
 • Am observat capcana în care a căzut presa, are informații, nu, sunt petiții trimise de cetățeni.
 • Aș spune că doamna senatoare șantajistă Firea cu partenerul său de ultimă ora Ponta ar putea avea și alte preocupări, și mă refer în primul rând la premierul Ponta.
 • În loc să coboare în mocirla unor atacuri josnice, mai bine s-ar ocupa să guverneze puțin țara – e nevoie de locuri de muncă pentru tineri, la Uniunea Europeană avem 105 milioane euro la dispoziție pentru a fi cheltuiți anul acesta și anul viitor pentru creare de locuri de muncă pentru tineri. Nu s-a început nimic pentru alocarea acestor bani. Sunt 450 de mililoane de euro alocați României pentru exercițiul 2014 – 2020 pentru persoane defavorizate, fără locuri de muncă. Victor Viorel se plânge că are prea puțini bani pentru exercițiul bugetar urmator – 43 miliarde euro – dar nu are niciun proiect gata. Mai mult, are absorbție doar 36% și mai are doi ani din exercițiul bugetar încheiat în 2013. Nu asta e prioritatea lui, prioritățile sunt taxe la combustibil, la localități, să facem bani la buget ca să-i dam lui Dragnea care să-i dea la baroni. Pentru el nu are nicio semnificație mesajul SUA legat de corupție. Sigur, prima vizată e Ucraina. Dar care e răspunsul lui Victor Viorel la mesajul partenerului strategic al României, și nu sunt multe țări care au ca partener strategic SUA, cand el de dimineață până seara e solidar și-i apără de justiție pe baronii locali.
 • Cum să-l uiți pe Duicu, ce dulce băiat Duicu, sau Mircea Cosma, alt om dulce?
 • Cum să răspunzi la mesaj când tu, prin OUG, deși se cere de la Consiliul legislativ lege, tu transferi lui Bunea Stancu 2.800 hectare de teren de la Academia Agricolă pentru uzul baronetului local din Brăila? Cum răspunzi mesajului SUA, cand tu încercai să forțezi asumarea răspunderii de altcineva ca să-i poți da lui Gruia Stoica CFR Marfă, care a drenat toată resursa financiară din CFR Marfă? Dar e prietenul lui Ponta. Cum să răspunzi, când tu, pentru a te întâlni o jumătate de oră cu președintele Kazahstanului, renunți la 380 de milioane care trebuiau primite de statul român? Asta, alături de apărarea fără rezerve a baronilor, nu fac din Ponta decat o victimă a propriei lui corupții, e un om profund corupt, care sacrifică orice pentru a obține zâmbetul baronilor sau pentru un zâmbet prin Asia Centrală de la un șef de stat. Îmi permit să afirm fără rezerve, urmărind acțiunile lui Ponta și ale unui grup de politicieni, că obiectivul acestui domn nu e să facă bine României, ci să puna Romania sub controlul PSD.
 • Am văzut azi marea haită PSD-istă semnând alături de șantajista senatoare Firea. La îndemnul premierului profund corupt, această haită crede că mă impresionează și voi înceta să mai protejez de influența politică justiția și vor putea intra cu bocancii în această zonă care a devenit independentă.
 • Nici Comisia Nana nu mă impresionează, nici solidarizarea cu șantajista senatoare, și nici minciunile lui Victor Viorel.
 • Îi garantez ca ceea ce el își închipuie că e presiune pe Băsescu – ei au impresia că datorită mie îi strânge Parchetul – e profund greșit, eu doar am protejat justiția, procurorii îi anchetează pentru că fura, nu pentru că le spune Băsescu.
 • În Romania, când furi, trebuie să te aștepți ca mai devreme sau mai târziu să răspunzi în fața legii. Procurorii și judecătorii, fără să fie influentați de nimeni, condamnă oameni politici, ceea ce e absolut corect. Nu mă impresionează haita, nu voi face niciun pas înapoi, dimpotrivă.
 • S-ar putea să-mi stabilesc o zi pe săptămână să fac un buletin al corupției guvernamentale, pentru a veni în sprijinul opiniei publice să înțeleagă ce înseamnă actuala coaliție.
 • Oamenii, din păcate, din nevoia de a vedea că se întamplă ceva, s-au obițnuit să spună – “o fi furat, dar a făcut ceva și pentru noi”.
 • E cea mai mare greșeală. S-ar putea face mult mai mult pentru voi dacă s-ar fura mai puțin sau deloc.
 • Păcăleala pe care și-o autoadministrează românii e abordarea care ne ține într-un stadiu la care nu am fi vrut să mai fim.
 • Cetățenii acestei țări ar trebui să aiba exigența ca toți banii din taxele lor, de la UE, să fie utilizați pentru ei până la ultimul ban.
 • Abordarea – “o fi furat, dar a făcut ceva și pentru noi” e păguboasă și ne ține în subdezvoltare.
 • Cred ca a cedat nervos Victor Viorel, e unic în Europa și ca atitudine și ca soluție. Nu am auzit de 25 de ani, de la Revoluție ca vreun premier să se fi retras în buncarul de la MApN. Are o problemă de nervi. A cedat nervos, i se pare că numai Armata îl poate apăra de furia baronilor, de a mea nu are de ce se feri, eu nu sunt furios pe el, eu îl compătimesc pentru cum a ajuns. Din păcate, trage și țara după el.  Soluția de a se ascunde într-un buncăr arată că și-a pierdut controlul, nu mai deosebește instituțiile și arată că e laș. (…)Credeți că în fața baronilor e ca în fața microfoanelor? Îl plesnesc ăia de -i merg toți fulgii. Și-a spus că soluția e buncărul de la Apărare, care e unitate militară, și aici baronii nu mai au acces, să -i spună – “iar ne lași pe mâna Justiției?”, și Ponta îi minte că, după ce pleacă Băsescu, rezolvă problema, numai că dosarele rămân, ele merg singure.  Oricât s-ar ascunde în buncăr, nu va scăpa de responsabilitatea pe care și-a asumat-o  – să apere corupții, pentru că asta a promis partidului. În schimb, va face ca România să fie privită ca o mare curiozitate: premierul refugiat într-un buncăr, într-o unitate militară, pentru a conduce Executivul.