Traian Băsescu: Este prematur să vorbim de viitorul şef al NATO

T. Băsescu: Este prematur să vorbim de viitorul şef al NATO
foto: acincearoata.ro

Secretarul general al NATO, danezul Anders Fogh Rasmussen, invitat la Bucureşti de preşedintele Traian Băsescu, s-a întâlnit vineri cu liderul de la Cotroceni, care a declarat că în momentul de față, România nu a declanșat „nicio procedură diplomatică sau de altă natură” legată de funcția de secretar general al NATO .

„În momentul de faţă, România nu a declanşat nicio procedură diplomatică sau de altă natură legată de această funcţie. Este prematur, iar actualul secretar general mai are un an și jumătate de mandat. Doar presa de la noi e foarte grăbită”, a declarat Traian Băsescu.

Declarația șefului statului vine după ce presa a vehiculat numele său și pe cel al lui Mircea Geoană ca posibili candidaţi la funcţia de secretar general.

„Mandatul meu nu va expira până la finele lui iulie 2014. Deci cred că este mult prea devreme să începem discuțiile cu privire la cine ar putea să fie succesorul meu. Dar, dați-mi voi să vă spun că, în general, există mulți politicieni talentați în statele aliate care ar putea să ocupe această poziție”, a declarat, la rândul său, secretarul general al NATO.

În prezent, România are doi reprezentanţi în structura NATO: Sorin Ducaru, asistent pentru riscuri de securitate al Secretarului General, şi jurnalista Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al Alianţei.

Secretarul general al NATO  a avut de asemenea întrevederi şi cu premierul Victor Ponta, dar şi cu miniştrii Afacerilor Externe şi Apărării Naţionale, Titus Corlăţean şi Mircea Duşa, cu care a discutat între altele despre misiunea României după retragerea de anul viitor din Afganistan şi conceptul NATO Smart Defense.

În cursul zilei de vineri, Rasmussen va participa la ceremonia de acordare a titlului „Doctor Honoris Causa” al Universităţii din Bucureşti.

C.I.

 

NICIUN COMENTARIU