10.1 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 17:31
No menu items!

Traian Băsescu, declarații la Cotroceni: Novorossia este o amenințare pentru România. Live text

spot_img

 

România consideră că există o posibilitate de 0,01% de atac direct din partea Rusiei

Basescu_Traian

Update 19.12 Atacul cibernetic poate declanșa Articolul 5, care va atrage riposta tuturor aliaților.

Update 19.05 Pentru mulți dintre români, agresiunea Rusiei nu a fost ceva extraordinar. Un crucișător sau un distrugător din Sevastopol pot ajunge în 6 ore în România.

Update 19.02 Se va stabili o grupare multinațională de forțe pentru răspuns foarte rapid – forțe terestre, aeriene, navale și trupe speciale. Asta înseamnă reacție în câteva ore. La Marea Neagră, România nu are capacități suficiente de a face față unui eventual atac al flotei ruse de la Sevastopol. Barack Obama a declarat că flota americană va avea o prezență consistentă pentru exerciții. NATO va trece pentru frontiera de est la o planificare avansată.

Update 18.58 Planul prevede creșterea capacității de reacție a Alianței. Și pe teritoriul României va crește numărul de militari NATO, pentru a preveni venirea unor militari din alte state.

Update 18.55 Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei este o provocare fundamentală pentru NATO. Statele membre NATO ar reacționa în cazul unui atac asupra unui membru.

Update 18.53 Nu comandamentul este cheia securității noastre. Este foarte bine că va exista un comandament în România, pentru coordonarea exercițiilor. Acolo o să fie 100-200 de ofițeri, cred că va fi condus de un ofițer SUA. În februarie se vor termina analizele, România pune la dispoziție infrastructura. Este un moment decisiv pentru NATO.

Update 18.48 Novorossia, pe care separatiștii vor să o creeze în estul și sudul Ucrainei, este o amenințare la adresa României. Foarte mulți consideră că Rusia nu are capacitatea logistică pentru a ajunge la gurile Dunării. Dar ieri, unul dintre liderii teroriștilor a declarat că obiectivul lor este să ajungă la granițele României.

Update 18.45 Am subliniat lanțul de conflicte înghețate din jurul Mării Negre – Abhazia, Osetia, Nagorno-Karabah, Transnistria și acum Ucraina. Toate sunt controlatede Rusia și ar putea fi reactivate, cu efecte foarte grave. În urma anexării Crimeei, flota rusă se află la numai 160 de mile de coasta României. Navele militare ruse pot fi în 6 ore pe coasta României. Nu poate fi exclusă posibilitatea ca și asupra țării tale să se manifeste irațional Federația Rusă, cum s-a întâmplat în Ucraina. 99,99%, Rusia nu atacă România, dar rămâne 0,01% și trebuie să ne asigurăm că evităm iraționalul.

Update 18.42 NATO nu are un buget pe care îl distribuie membrilor. Statele vor scoate bani pentru apărare. În Afganistan, România și-a suportat costurile misiunii. Când se pune problema apărării, toate statele care contribuie la operațiuni plătesc din banii lor – exerciții, trupe staționate. De aceea ne referim la solidaritate. Toți contribuabilii din statele NATO contribuie la costurile pentru securitatea României.

Update 18.37 Partea de nord a flancului estic – Polonia și țările baltice – avea un plan de contingență. La fel și Turcia. România și Bulgaria nu aveau un plan de contingență, pentru că erau considerate în afara riscului de a fi atacate militar. Acum, avem un plan de contingență. Scenariile vizează atacuri de pe mare, terestre, de aviație. Asta este marea deosebire dintre cum era România înainte și după Summit-ul NATO. 

Update 18.33 Acest Summit a confirmat solidaritatea și soliditatea Alianței. Securitatea, implicit libertatea, implicit prosperitatea costă bani. Nu există niciun  document clasificat care să nu fie reflectat, într-un mod decent, în declarație.

Președintele Traian Băsescu va susține declarații publice de la Palatul Cotroceni, la orele 18.30, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale. Cel mai probabil, Băsescu va vorbi despre concluziile Summit-ului NATO din Țara Galilor și despre situația de securitate din regiune.

S.Z.