joi, 29 octombrie 2020 - 7:48

Traian Băsescu – declarații de presă. “Îmi voi duce mandatul până în ultima zi” LIVE TEXT

Rezultatele testelor PCR primite în timp real prin SMS. Implicarea medicilor de familie schimbă procesul raportării

Fluxul informaţional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecţia cu virusul SARS-CoV-2 se modifică începând de săptămâna viitoare, prin actualizarea platformei informatice de colectare...

Care este situația epidemiologică reală în Ilfov. Lista pe localități a ratei de infectare

Rata de infectare în județul Ilfov, transmisă public de Grupul de Comunicare Strategică, pe 26 octombrie, era de 1,86 la mia de locuitori, fiind...

Ion Cristoiu: Cei mai buni votanţi pentru PNL pe 6 decembrie sunt morţii. Mai dă unul din ăia morţi şi pe la PSD, să...

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că discursul preşedintelui Iohannis, după întâlnirea de marţi cu responsabilii  şi specialiştii din sănătate, are un “ caracter sinistru”, unic...

PSD a cedat în fața PNL și a lui Iohannis bătălia pentru fixarea datei alegerilor

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, susține că PSD a pierdut majoritatea în Biroul permanent al Senatului din cauza dezertării senatorului Ion Ganea. Ca urmare a...

Basescu bolnav 2

Președintele Traian Băsescu va face declarații de presă începând cu ora 17.30. Sursa Zilei transmite LIVE TEXT declarațiile președintelui.

Principalele declarații ale lui Traian Băsescu:

 • Am două subiecte astăzi: primul e legat de solicitarea prim-ministrului de a-i da mandat pentru participarea la Consiliul European din 26 – 27 iunie.
 • Voi participa eu, având în vedere obligațiile constituționale, hotărârea Curții Constituționale și tematica căreia cu certitudine, datorită experienței, îi voi face față mult mai bine. Am avut cu dânsul experiențe când l-am trimis la Consiliul pentru energie și nu a putut susține Nabucco. Înțeleg că s-a plâns și la Parlament că nu i-am solicitat mandat. Să ne fie foarte clar: Președintele României nu are nevoie de mandat din partea prim-ministrului.
 • Ceea ce am făcut în practica dintotdeauna a fost să iau punct de vedere al Guvernului aprobat de premier.
 • Îl informez că, în 19 iunie, Ministerului de Externe i-a fost adresată o scrisoare în care i se solicită punctul de vedere al Guvernului pe tematica de dezbatere a CE. Acest punct de vedere trebuie aprobat de premier și, în cazul în care președintele ar putea avea puncte de vedere diferite, să le putem armoniza înainte de plecarea la CE.
 • Mandatul Guvernului nu e imperativ pentru președinte.
 • Și ordinea de zi este una pe care, datorită mandatului lung pe care l-am avut până acum, o cunosc foarte bine, însă ar fi trebuit respectată procedura internă, prin care Guvernul își trimite punctele de vedere pe toate tematicile abordate. Dacă premierul vrea să schimbe procedurile, la Președinție există Departamentul de probleme europene.
 • Și ordinea de zi este una pe care, datorită mandatului lung pe care l-am avut până acum, o cunosc foarte bine, însă ar fi trebuit respectată procedura internă, prin care Guvernul își trimite punctele de vedere pe toate tematicile abordate.
 • Dacă premierul vrea să schimbe procedurile, la Președinție există Departamentul de probleme europene.
 • Nu vă ascund că e și un motiv sentimental pentru care vreau să particip și nu i-am dat mandat premierului, motiv legat de faptul că se semnează Acordul de liber schimb și de asociere cu Republica Moldova, iar în cei aproape 10 ani de mandat am muncit enorm, cred că după Guvernul Moldovei, am fost al doilea politician care a făcut eforturi continue ca Moldova să ajungă la acest moment.
 • Aș vrea să semnez acordul cu Moldova în numele statului român.
 • Din tematica ce va fi dezbatută, unul din subiecte e legat de energie și schimbări climatice, Guvernul a trimis spre aprobare un mandat pe care l-am aprobat, dar am cerut unele clarificări.
 • În principal, ordinea de zi e legată de câteva puncte: spațiul de libertate, securitate și justiție, zona în care am convingerea că sunt mult mai credibil decât Ponta care a atacat tot timpul justiția și a protejat corupții.
 • Interesul meu e să deschid și discutia despre spațiul Schengen.
 • În probleme de creștere economică, locuri de muncă, îl invit oricând pe Ponta să facem o dezbatere în doi, televizată, să vedem cine știe mai bine tematica aceasta.
 • Semnarea acordurilor de asociere cu Moldova, Georgia și Ucraina, alături de analiza situației din Ucraina și teme de politică externă
 • Mi-e foarte greu să-l văd pe Victor Viorel fiind mai eficient decât sunt eu sau având cunoștințe mai bune.
 • Al doilea subiect. (…)Sigur, regret enorm faptul că fratele meu este suspectat de trafic de influență, dar el este un om de 60 de ani care trăiește la Constanța, cu familia lui, eu și familia mea trăim la București. Eu nu am avut niciun fel de cunoștință sau informații de la el legat de afacerea Sandu Anghel – Mircea Băsescu – Căpățînă, și nici de la structurile de informații ale statului. Nicio structură de informații nu m-a notificat, informat cu privire la relația Sandu Anghel – Mircea Băsescu.
 • De asemenea, orice suspiciune în ceea ce mă privește legată de situația lui Sandu Anghel este contrazisă chiar de realitate.
 • Niciodată nu am apelat la un polițist, judecător sau procuror direct sau indirect.
 • În numai trei ani, dosarul lui Sandu Anghel a parcurs toată linia justiției – condamnare la Slatina, la Curtea de Apel Craiova și la Înalta Curte, la ani grei de închisoare.
 • Nu există niciun motiv ca cineva sa suspecteze ca președintele ar fi intervenit în procesul acestui domn Sandu Anghel sau al membrilor familiei sale.
 • Îmi e foarte greu să înteleg în acești parametri logica campaniei domnului Voiculescu sau solicitarea premierului, nici nu aș vorbi în locul lui când vorbim de suspiciune de trafic de influență în biroul dansului, sau solicitarea de demisie a domnului Tăriceanu care, când era premier, îmi trimitea bilețele să intervin în favoarea dl Patriciu.
 • Îmi vine să râd și de solicitarea domnului Iohannis pe care nu-l văd suficient de întrămat să declanșeze o campanie pentru prezidențiale, cred că lipsa de experiență îi joacă feste. Dacă dânsul crede că e pregătit să candideze, îi spun din experiența ca mai are nevoie de câteva luni, să se ramforseze alianța.
 • Care e însă obiectivul? Dacă fratele meu a încălcat legea, va raspunde. Întâmplarea pe care nu mi-aș fi dorit-o niciodată și pentru care cer scuze romanilor e arestarea fratelui meu. Nu mi-aș fi dorit-o, dar ea se constituie într-o probă care demontează marota actualei majorități și guvernului că președintele dirijează tot, el spune pe cine arestăm. E o minciună demontată de această întâmplare nefericită și confirmă ceea ce spun de ani de zile: niciodată nu am intervenit în vreun dosar, indiferent de nivelul de construcție. Nu am făcut așa ceva, pentru că mi-aș fi contrazis exact principiile. Am convingerea că aceasta e o motivație sub care se ascunde setea de acaparare a justiției.
 • (…)Este o grupare importantă în lumea politică care își dorește o schimbare cu 180 de grade a ceea ce se întamplă în justiție.
 • Îi avertizez că, cel puțin în mandatul meu, pe care îl voi duce până la ultima zi, nu vor acapara justiția, nu vor avea justiția la cheremul lor.
 • Sunt mult prea mulți judecători și procurori care nu ar mai asculta de comenzi politice, așa că atunci cand eventual vor ajunge la putere, vor avea surpriza să constate că nu pot controla justiția în masura în care doresc, chiar dacă ar numi niște șefi controlați de ei.
 • Știu că vă stă ca prioritate și o întrebare foarte proaspată legata de anunțul Parchetului cu începerea anchetei pe numele Pricopie (Radu Pricop – sic!), ginerele meu, nu știu despre ce e vorba, dar cu certitudine toți românii trebuie să răspundă în fața legii.

R.D.

 

 

Săftoiu, despre candidații PNL: Chiulangii și oameni care au tăcut, dar „au știut să vorbească cu paltonul liderului”

Deputatul PNL Adriana Săftoiu, care nu mai candidează pentru un nou mandat, comentează, într-o postare pe Facebook, listele PNL pentru alegerile parlamentare, afirmând că...

Apelul șefei medicilor de familie către populație – cel mai important lucru de făcut și principala cauză a îmbolnăvirilor

Președinta Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, face un apel către toată populația îndemnând la întărirea legăturii cu propriul medic de familie, mai...

Valul 2 de COVID. Teamă generală de colaps al sistemelor de sănătate în Europa. Situația epidemiologică la zi

Al doilea val al pandemiei de COVID-19 se răspândește cu o agresivitate mai mare decât în primăvara acestui an în toată Europa și provoacă...

Cum vor fi tratați asimptomaticii. Noul ordin al lui Nelu Tătaru are și un chestionar pentru medicii de familie

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat ordinul prin care pacienții cu COVID-19 fără simptome sau cu forme ușoare nu vor mai fi internați, ci...

Germania: Moș Crăciun aduce ”lockdown” și polițiști

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Andy Grote, ministru de interne în landul Hamburg, avertizează că autoritățile se vor asigura că regulile ce prevăd limitarea drastică întâlnirilor private...