19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 14:10
No menu items!

Traian Băsescu a dat sticlele de whisky pe cele de vin. FOTO

spot_img

Preşedintele României deţine aproximativ 200 de sticle de vin de colecţie la Cricova

basescu pahar

Traian Băsescu este singurul preşedinte al României, până în prezent, care a primit în dar, de la proprietarii cramei Cricova, aproximativ 200 de sticle de vin de colecţie.

Şeful statului preferă să-şi ţină impresionanta colecție de vinuri în condiţii favorabile, iar pentru acest lucru a ales să închirieze o casetă special amenajată într-una dintre cele mai naturale crame din lume. Pentru o astfel de casetă, Traian Băsescu plăteşte 5.000 de euro, dar merită, deoarece Cricova, numit şi oraşul subteran din Basarabia, este singura cramă naturală din lume, care oferă condiţii constante de temperatură şi umiditate. Reprezentanţii cramei susţin că temperatura se păstrează între 12 – 14̊ C, iar umiditatea nu scade sub 97% şi nu creşte peste 98%. Specialiştii precizează că acestea sunt condiţiile optime pentru păstrarea vinului.

Basescu_Cricova_SZ

În timp ce Traian Băsescu s-a ales, în timpul mandatului de 10 ani, cu un stand de vinuri rare, ceilalţi doi foşti preşedinţi ai României, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, au primit un loc unde să-şi ataşeze portretul. Aşadar, pe peretele destinat portretelor, Iliescu şi Constantinescu doar zâmbesc. Chiar dacă Merkel, Putin şi Barosso deţin o casetă de vin de colecţie, portretul lor este prezent în expoziţia de pe peretele Celebrităţilor, dar cel al lui Băsescu lipseşte.

Băsescu, Putin şi Merkel faţă în faţă pentru totdeauna

În beciul de la Cricova, construit la 100 de metri sub pământ, Traian Băsescu este „vecin” cu preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul Angela Merkel şi fostul preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Aşadar, la stânga lui Traian Băsescu se află căsuţa Angelei Merkel, care este umplută pe trei sferturi. Vizavi este spaţiul destinat lui Putin, iar lângă acesta este caseta de vin a lui Jose Manuel Barroso. Practic, cei patru lideri stau şi vor sta mereu la ,,masa rotundă” de la Cricova.

Basescu_Cricova_SZ 2

În afară de Traian Băsescu, singurii români care se pot bucura de un stand de vinuri de colecţie la Cricova sunt premierul Victor Ponta și chirurgul eminent Irinel Popescu, celebru mai ales după ce a reuşit să facă primul transplant hepatic uman.

Cricova, comoara Basarabiei

Cricova este cel mai mare „oraş” vinicol subteran din lume, unde galeriile sunt amenajate conform unei urbe cu indicatoare şi străzi ce poartă denumirea vinurilor rafinate păstrate în butoaie de 7.000 de litri. Printre denumiri se numără: Fetească, Chardonnay, Cabernet, Uliţa vinului, Firul Ariadnei, Drumul şampaniei etc.

Cricova_demnitari

În fiecare an, în Complexul Subteran se îmbuteliază 10 milioane de sticle de vin. Casetele de depozitare din pereţi au un metru pe un metru şi pot fi închiriate de oricine, contra cost. Mai exact, închirierea unui spaţiu special amenajat constă 5.000 de euro.  Locul a devenit celebru după ce, în perioada sovietică, prin exploatarea calcarului de aici, au fost săpate galerii a căror lungime ajunge la aproximativ 120 de kilometri.

Complexul Subteran Cricova este unul dintre cele mai importante puncte de atracţie turistică din Basarabia, unde, anual, zeci de mii de turişti trec pragul  impresionantului oraş. Accesul în complex se face cu un trenuleţ şi durează două ore.

Unele sticle au devenit istorie pentru ,,Oraşul stropilor de soare”. O piesă din puzzle-ul numit istorie este vinul ,,Ierusalim de Paşte”, licoare care datează din 1907 şi în prezent este scoasă la licitaţie pentru 150.000 de euro. Cea de-a doua sticlă care a intrat în sfera istoriei este un vin din gama Fetească.

Băsescu vrea să devină cetăţean al Republicii Moldova

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat la finele lunii octombrie că după alegerile parlamentare (30 noiembrie – n.r.) din Republica Moldova va efectua o vizită de rămas-bun în acestă ţară. Cu acest prilej, Traian Băsescu va depune cererea pentru dobândirea cetăţeniei moldovene.