9.9 C
București
vineri, 15 octombrie 2021 - 23:04

Traian Băsescu a cumpărat, prin intermediul fiicei sale Ioana, 290 de hectare de teren cu peste 1,3 milioane de euro UPDATE

spot_img

basescu-traian

  • UPDATE

Ioana Băsescu a precizat că terenul agricol pe care l-a achiziționat în septembrie, în județul Călărași, are o suprafață de 290,41 hectare, ea contractând – pentru cumpărarea terenului – un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând, din surse proprii, aproape 280 de mii de euro.

“În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arată Ioana Băsescu într-o precizare remisă agenţiei MEDIAFAX.

Ea menţionează că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioanei Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

“Până în prezent am achitat 2 rate”, mai precizează fiica președintelui.

Traian Băsescu a cumpărat, prin intermediul fiicei sale, Ioana, 350 de hectare de teren arabil, în judeţul Călăraşi. Terenul, compact, se află pe raza localităţii Nana și este lucrat de un cetățean libanez, acuzat de procurorii Direcției de Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 30 de milioane de euro, transmite postul de televiziune Antena 3.

Potrivit antena3.ro, operaţiunea de vânzare-cumpărare a fost înscrisă în Registrul Agricol pe 19 septembrie 2013.

În plus, Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, acum unul dintre consilierii personali ai preşedintelui Traian Băsescu, a fost cel care s-a ocupat efectiv de tranzacţie.

Primarul comune Nana, Gheorghe Dobre, a confirmat pentru Antena 3 că Adrian Rădulescu a fost văzut, în mai multe rânduri, prin localitate. Dobre afirmă că Rădulescu a venit de mai multe ori în comună, pentru a se interesa de terenurile agricole.

Cele 350 de hectare se aflau în posesia unor firme cu capital italian şi erau arendate către o asociaţie agricolă din comună, la care şefă este secretara Consiliului Local (CL) Nana, Tudoriţa Nicolae. Aceasta a confirmat pentru Antena 3 că Rădulescu a venit şi a cerut negaţie de la asociaţia pe care o conduce, pentru suprafaţa pe care urma s-o achiziţioneze în numele fiicei lui Traian Băsescu.

CITEȘTE ȘI: Notarul deștept”. Ioana Băsescu are contracte exclusive cu lichidatorul Hidroelectrica și al altor companii falimentare, Remus Borza. CAMERA ASCUNSĂ

Tudoriţa Nicolae a mai precizat că, în schimbul terenului, a fost achitată suma de 4.700 de euro pentru fiecare hectar, adică 1.645.000 de euro în total.

Totodată, şefa CL a declarat că Traian Băsescu a cumpărat la un preţ bun terenul respectiv, câtă vreme ea a achiziţionat teren şi cu 5.000 de euro pe hectar. Terenul este lucrat de societatea Maria Group Chirnogi. Firma este condusă de libanezul El Khalill Jihad iar, în august anul trecut, a fost acuzată de procurorii DIICOT Bucureşti că a prejudiciat statul cu 30 de milioane de euro.

Potrivit Antena 3, acum, tractoarele de la Maria Group au arat terenul preşedintelui Băsescu. Suprafaţa respectivă a fost însămânţată cu grâu.