14.9 C
București
duminică, 24 octombrie 2021 - 1:27

Tragedii similare cu cea din Club Colectiv

spot_img

 

Ce s-a întâmplat în Club Colectiv este o tragedie îngrozitoare, însă nu este prima dată când are loc un asemenea masacru. Nenumărate cluburi au ars din cauza unui spectacol cu artificii şi nenumărate vieţi au fost curmate prea devreme.

Clubul Kiss din Brazilia găzduia o petrecere în ianuarie 2013. Două trupe au fost invitate cu ocazia evenimentului, iar una dintre ele dispunea şi de un show pirotehnic. Buretele pentru izolare fonică a luat foc, iar oamenii au fugit spre uşi. Însă paznicii de afară au crezut că e vorba despre o bătaie aşa că au închis uşile pentru ca nimeni să nu plece fără să plătească. 242 de oameni au pierit în incendiu şi alţi 168 au fost răniţi.

Tot în Brazilia, incendiul din Canecão Mineiro a ucis 7 oameni şi a rănit 197. Cauza incidentului: spectacol pirotehnic.

The Station este renumit pentru incendiul din 2003. Trupa de rock Great White a susţinut un show ce includea efecte pirotehnice. O scânteie a aprins buretele acustic de pe un zid, iar focul s-a extins rapid pe tavan şi în restul localului. Iniţial, solistul trupei a făcut o glumă, însă situaţia a devenit rapid serioasă şi panica a cuprins întreg clubul.

100 de persoane au murit şi alte 230 au fost rănite, în timp ce 132 au scăpat nevătămate. Mulţi dintre cei care au scăpat cu viaţă au rămas cu tulburări de stres post-traumatic

Clubul Santika din Thailanda a ars de Anul Nou. În urma lui au murit 66 de persoane şi 222 au fost rănite. Cauza incendiului nu a fost determinată cu exactitate, însă trupa care cânta la miezul nopţii, Burn, a inclus în spectacol şi un show pirotehnic.

În decembrie 2009, în Rusia, Clubul Calul Olog a izbucnit în flăcări în urma unei fântăni cu artificii adusă de gazdă pe scenă. Tavanul a luat foc imediat şi panica a cuprins întreg localul. Din cele 156 de victime, multe au murit călcate în picioare.

Clubul King Of The Dancers a fost incendiat din cauza unui alt spectacol de artificii. Tavanul a luat foc, scurtcircuitând reţeaua electrică. 43 de oameni au murit şi 88 au fost răniţi din cei 308 aflaţi în local.

În decembrie 2004, Clubul República Cromañón, deschis de doar 8 luni găzduia un concert la care erau prezenţi peste 3000 de oameni. Focul de artificii de la finalul concertului a aprins buretele izolator şi decoraţiunile de Crăciun. Martorii declarau că prin anumite locuri erau folosite animale de pluş pentru a izola pereţii. Plasticul de pe tavan s-a topit, transformându-se într-o ploaie de foc. Proprietarul clubului a primit 23 de ani de închisoare, managerul trupei a fost condamnat la 18 ani, iar membrii trupei au primit 11 ani de închisoare. Aproape 200 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incidentului.

Octavian Cătuşanu