18 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 19:37
No menu items!

TRAGEDIE în Turcia: explozie în mină, peste 200 de morți – UPDATE/GALERIE FOTO

spot_img

Peste 200 de persoane au murit în urma unei explozii produse într-o mină din Turcia. Alte câteva sute sunt blocate în subteran

 turcia explozie mina

Cel puţin 201 persoane au murit şi alte câteva sute au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune situată în provincia Manisa din vestul Turciei, a anunţat miercuri ministrul turc al Energiei, potrivit AFP.

Şaptesute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa (vest) în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.

Un număr de „201 angajaţi au murit”, a declarat ministrul Energiei Taner Yildiz, subliniind că bilanţul riscă să crească.

 „Bilanţul morţilor, care deja este foarte ridicat, ajunge într-un punct foarte îngrijorător. Dacă a fost neglijenţă, nu vom închide ochii. Vom lua toate măsurile necesare, între care măsuri administrative şi legale”, a adăugat el.

Alţi 80 de mineri sunt răniţi, dintre care patru grav.

„Ne temem că acest număr va creşte în continuare deoarece cei care au venit în ajutor ar putea să se alăture răniţilor şi să fie afectaţi de fum”, a explicat ministrul.

În cursul nopţii, echipele de salvare au extras încet răniţii, majoritatea suferind de dificultăţi respiratorii grave, în faţa sutelor de colegi şi a membrilor familiilor lor.

Numeroşi jandarmi şi poliţişti înarmaţi erau mobilizaţi în jurul zonei pentru a facilita sosirea şi plecarea a zeci de ambulanţe de la locul catastrofei către spitalul din Soma, oraşul în care se află mina.

Mulţi mineri au reuşit să scape din galerii după explozie, dar la alţii nu se poate ajunge, ei fiind blocaţi într-un buzunar izolat a declarat pentru AFP un oficial din cadrul minei sub acoperirea anonimatului.

Explozia unui transformator electric și ulterior izbucnirea unui incendiu nu numai că i-au prins pe mineri în subteran, dar au și blocat orice material ce ar fi urmat să fie utilizat pentru scoaterea lor. Importante mijloace de salvare, ambulanțe, elicoptere au fost trimise în zona accidentului, la mai puțin de 100 de kilometri nord de Izmir (vest).

Într-un comunicat, compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagraţia este „un accident tragic”. „Din păcate, unii dintre angajaţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest accident”, se arată în comunicatul companiei. „Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate şi efectuării inspecţiilor. Am reuşit să intervenim rapid”, a dat asigurări compania.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este așteptat în cursul zilei de miercuri în zona sinistrată pentru a verifica operațiunile de salvare. Cu această ocazie, el ar putea anunța un doliu național în memoria minerilor morți la Manisa.

C.A.