1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 5:58
No menu items!

Tragedie în Spania: mecanicul trenului a fost inculpat şi eliberat sub control judiciar

spot_img

Tragedie în Spania: mecanicul trenului a fost inculpat şi eliberat sub control judiciar

Mecanicul trenului care a deraiat miercuri la Santiago de Compostela, provocând moartea a 79 de persoane, a fost pus sub acuzare duminică pentru „79 de fapte de omucidere prin imprudenţă” şi lăsat în libertate sub control judiciar, a anunţat tribunalul regional din Galicia (nord-vestul Spaniei).

Francisco José Garzon Amo, 52 de ani, este suspectat că nu a frânat la timp la intrarea unui tronson unde viteza autorizată este limitată de la 220 la 80 km pe oră, fapt care a condus la producerea accidentului, la 4 km de Santiago de Compostela.

Mecanicul a fost audiat timp de aproximativ două ore de către judecătorul Luis Alaez la tribunalul din Santiago de Compostela și „a fost pus sub acuzare pentru 79 de fapte de omucidere şi o serie de fapte ce au provocat răniţi, toate comise prin imprudenţă profesională”, potrivit unui comunicat al tribunalului.

Francisco José Garzon a fost lăsat în libertate, judecătorul considerând că nu există niciun „risc de fugă sau distrugere de probe”. Mecanicul se va prezenta săptămânal la tribunal, nu va putea părăsi teritoriul spaniol timp de şase luni fără autorizaţie judiciară, iar licenţa sa de mecanic de locomotivă a fost retrasă pentru aceeaşi perioadă, a adăugat tribunalul.

Potrivit unei legături radio cu gara chiar înainte de accident, dezvăluită de cotidianul El Pais, Francisco José Garzon, un conductor de tren din 2000 şi mecanic cu experienţă, a recunoscut atunci că se deplasa cu 190 km pe oră în loc de 80.

Accidentul a provocat moartea a 79 de persoane. Duminică erau spitalizaţi 70 de răniţi, dintre care 22 în stare gravă.

C.I.