Traficul de droguri, de persoane și de migranți, cele mai multe dosare ale DIICOT în 2013

Alina Bica 2_SZ

Zece mii de dosare au fost soluționate de procurorii DIICOT anul trecut, o mie dintre acestea fiind finalizate și cu rechizitorii. Astfel, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism au trimis în judecată 4.000 de inculpați, jumătate dintre ei în arest preventiv. Și procentul achitărilor arată bine, doar 60 inculpați, adică în 1,53% din cazuri au fost declarați nevinovați de faptele impuse.

Cea mai mare creștere a numărului de dosare s-a înregistrat în cazurile de trafic de persoane şi trafic de migranţi, unde au fost terminate 823 de anchete.

Si infracţiunile economice s-au aflat in vizorul procurorilor DIICOT, unde procentul pe 2013 a fost în creștere cu peste 40 % față de anul anterior. Și la confiscările de droguri au fost creșteri spectaculoase, de peste 50%, mai bine de 15 milioane de euro fiind suma provenită din astfel de confiscări.

Criminalitatea informatică este un palier care dă de lucru procurorilor DIICOT, care trebuie să țină pasul cu tendințele într-o continuă mișcare din acest domeniu. Aici s-au înregistrat, în 2013, cu 30 % mai multe cazuri ca în 2012.

Pentru destructurarea grupurilor infracţionale organizate transfrontaliere, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au intensificat cooperarea judiciară internaţională şi au colaborat cu autorităţi din 55 de state, în cursul anului trecut.

G.T.

NICIUN COMENTARIU