20.6 C
București
joi, 1 iunie 2023 - 5:35
No menu items!

TRĂIEȘTE, IUBEȘTE, CREEAZĂ Lia Bugnar: „Teatrul îmi dă o senzație de ordine interioară, de armonie”

spot_img

Lia Bugnar

Actrița și scenarista Lia Bugnar, „Artistul zilei” în cadrul campaniei Trăiește Iubește Creează, vorbește despre modul în care percepe bucuria de a trăi cu artă. Lia Bugnar nu crede neaparat în faptul că artiștii sunt recunoscuți pentru bucuria de lor de a trăi, ci mai degrabă pentru deschiderea pe care o au fața de publicul lor.

„Nu știu dacă artiștii sunt recunoscuți pentru acel joie de vivre. Sunt și ei de mai multe feluri. Mai boemi, mai sobri, mai petrecăreți, mai ciufuți. E totuși posibil ca artiștii să treacă drept oameni mai deschiși pentru că cei din sală, publicul, îi asociază cu ideea de divertisment. Adevărul e că unii dintre artiști simt nevoia să consume adrenalina acumulată într-un spectacol, nu se pot duce direct acasă la culcare și atunci prelungesc cât pot seara respectivă. Așa cum alții se duc glonț acasă și nu-i mai vezi decât la spectacolul următor sau la repetiții”, spune Lia Bugnar.

Teatrul îi dă acea senzație de ordine și armonie interioară. „Nu știu dacă se poate numi bucurie ce trăiesc eu când fac teatru. Aș spune mai degrabă că e o senzație de ordine interioară, o senzație că lucrurile sunt armonioase, că nu mai e nimic de așteptat, că totul e atunci, acolo”, mai spune Lia Bugnar.

Actrița povestește că dincolo de scenă, în plan personal, nu există nimic deosebit în felul ei de a trăi. „Mă bucur de viață având exact aceleași nevoi ca toți ceilalți oameni – aer, apă, mâncare, somn, iubire. Presupun că nu există nimic aparte în felul meu de a trăi”, adaugă aceasta.

Oamenii talentați o inspiră, devine mai creativă în preajma lor. „Îmi vine să scriu pentru ei, să facem lucruri împreună. Câtă vreme am ce să învăț de la un om, el va fi o continuă sursă de inspirație, creativitate sau cum vreți să numiți starea aceea când simți nevoia să iști lucruri”.

Campania „Trăiește Iubește Crează” este o inițiativă a Serpentine Series Project, un grup creat în cadrul asociației culturale Graphis122 ce reunește nume importante din sfera artistică românească interesate să exploreze și să îmbine diverse forme de exprimare – dans, teatru, muzică, arte plastice, audio-video, modă.