9.4 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 0:38

Toţi atacatorii din Paris erau cetăţeni europeni – Federica Mogherini

spot_img

 

Până la momentul de faţă, toţi atacatorii identificaţi din spatele atentatelor de la Paris erau cetăţeni europeni, potrivit IB Times.

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Afacerilor Externe şi al Politicii de Securitate şi totodată Vice-Preşedintele Comisiei Europene, a recunoscut la începutul săptămânii că Uniunea Europeană se confruntă cu o ,,ameninţare internă în ceea ce priveşte masacrul din Paris.

,,Permiteţi-mi să subliniez: profilul teroriştilor identificaţi până la momentul acesta ne spune că suntem puşi faţă în faţă cu o ameninţare internă. Toţi sunt cetăţeni ai Uniunii Europene. Acest lucru s-ar putea schimba în orele ce urmează, însă până atunci ne confruntăm cu o problemă de securitate internă, a recunoscut doamna Mogherini.

Cu toate că atacurile de la Paris indică faptul că ameninţarea teroristă din spaţiul UE ar putea fi redusă odată cu îmbunătăţirea politicilor de coeziune, factorii de decizie politică se concentrează în totalitate pe problema securităţii, precum şi pe modul de îmbunătăţire al controalelor de frontieră. Spre exemplu, conform New Europe, Miniştrii de Interne ai Uniunii vor fi de acord să înăsprească verificările de la frontierele externe ale spaţiului Schengen.

Însă politicile stricte pentru refugiaţi ar putea fi exact motivul de care organizaţia teroristă ISIS are nevoie pentru a-i convinge pe cei care ajung în acestă situaţie să li se alăture. Oficialii francezi au declarat că paşaportul sirian fals care a fost găsit lângă corpul unuia dintre teroriştii sinucigaşi din Paris ar fi putut fi ,,plantat” de către membrii ISIS pentru a profita de criza refugiaţilor.

Miercuri, Primul Ministru Italian Matteo Renzi a declarat în timpul unui interviu că majoritatea atacatorilor din Paris era formată din cetăţeni francezi care locuiau în cartiere sărace. Renzi a subliniat necesitatea guvernelor Europene de a promova politici care să pună capăt inegalităţii urbane: ,,Teroriştii s-au născut în mijlocul mizeriei oraşelor noastre”.

Atacatorii aveau fie cetăţenie franceză, fie belgiană. Al optulea suspect, neidentificat, avea un paşaport fals pe numele Ahmad al-Mohammad, în vârstă de 25 de ani, din Idlib, Siria.

Octavian Cătuşanu