22 C
București
miercuri, 16 iunie 2021 - 13:17

Tot mai mulți copii dispar de acasă. Aproape 6.000 în ultimul an. 377 sunt căutați și acum de autorități

spot_img

România a înregistrat, în ultimul an, aproape 6.000 de sesizări privind dispariţii de copii, 377 de minori fiind căutați și în prezent de autorități.

Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliţie, în perioada 30 aprilie 2020 – 20 aprilie 2021 au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă, “un bilanţ dramatic”, în condiţiile în care 206 au vârste până în 10 ani, 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani şi 4.263 sunt mai mari de 14 ani.

Principalele motive care îi determină pe copii să îşi părăsească familia sau centrele de ocrotire rămân: neglijarea şi lipsa de supraveghere din partea adulţilor responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice şi/sau emoţionale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparţinătorilor legali la muncă în străinătate, blocaje în comunicarea cu părinţii, cu precădere în situaţii dificile, abandonul şcolar şi influenţa/presiunea anturajului, consumul de alcool şi substanţe halucinogene, situaţia economică precară a familiei.

„Salvaţi Copiii România şi-a intensificat eforturile pentru a oferi sprijin psihologic părinţilor şi copiilor, atât prin intermediul liniilor telefonice, cât şi online, în această perioadă de restricţii sociale, când copiii au fost expuşi atât formelor de hărţuire online, cât şi abuzurilor domestice. Este vital să le observăm comportamentul şi să intervenim prompt”, a explicat Gabriela Alexandrescu, preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa

Pandemia COVID-19 nu a împiedicat dispariţia copiilor, înregistrându-se o creştere de 17% a cazurilor raportate la linia de asistenţă telefonică 116000 din Europa, în anul 2020.

Din cauza lipsei de statistici oficiale comparabile privind copiii dispăruţi – singurul raport la nivel european cu date de la autorităţile naţionale este depăşit şi cuprinde date statistice de acum aproape 10 ani –, Missing Children Europe colectează şi analizează date de la liniile telefonice directe pentru copiii dispăruţi şi reţeaua de mediatori familiali transfrontalieri. 

Astfel, în 2020, la linia telefonică 116000 pentru copii dispăruţi au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri (cu 17% mai mult decât în anul trecut). Majoritatea cazurilor noi, 56%, s-au referit la fugari, apoi un procent destul de mare au fost răpiri de către părinţi şi o mică parte din cazurile raportate, (3,6%), se referă la copii dispăruţi prin migraţie. Reţeaua de linii de asistenţă telefonică pentru copii dispăruţi este operată de organizaţii naţionale din 32 de ţări din Europa. Copiii şi familiile care apelează la această linie pentru copii dispăruţi beneficiază gratuit şi imediat de asistenţă emoţională, psihologică, socială, legală şi administrativă 24/7.  Ele oferă, de asemenea, un punct central de contact şi coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere