6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 7:17
No menu items!

Tot mai mulți britanici vor ieșirea din UE

spot_img

Tot mai mulți britanici susțin ieșirea țării lor din Uniunea Europeană, în contextul în care sondajele de opinie arată încă o divizare profundă a populației în privința opțiunii la referendumul promis de premierul David Cameron pentru apartenența la blocul comunitar.

Conform unui sondaj YouGov, citat duminică de Reuters, 42% dintre britanici ar vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană, comparativ cu cei 38% care vor ca țara lor să facă parte în continuare din blocul comunitar. Diferența de patru puncte procentuale este cea mai mare în favoarea unui Brexit din octombrie 2014 în sondajele realizate de YouGov. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.735 de persoane.

Diferența s-a mărit în contextul în care sprijinul pentru rămânerea în blocul comunitar a scăzut de la 41% în decembrie la 38% în prezent. Procentul celor care susțin ieșirea din UE a rămas neschimbat de la precedentul sondaj, în timp ce a crescut cu trei puncte procentuale cota celor indeciși, ajungând la 18%.

Pe de altă parte, conform unui sondaj ComRes realizat pentru Daily Mail și făcut public sâmbătă, procentul britanicilor care susțin apartenența la UE este mai mare decât al celor care vor să ca țara lor să iasă din blocul comunitar, chiar dacă opoziția la prezența în UE a crescut ușor față de un sondaj similar de luna trecută.

54% dintre cei chestionați au spus că ar vota pentru rămânerea în UE dacă referendumul ar avea loc mâine, o scădere cu două puncte procentuale față de sondajul din decembrie. 36% au spus că ar vota pentru Brexit, în creștere cu un punct procentual față de luna trecută, în timp ce 10% sunt indeciși, în creștere cu două puncte procentuale. Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 22-24 ianuarie pe un eșantion de 1.006 britanici.

David Cameron şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, nu au ajuns, duminică, la un acord privind renegocierea relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles, informează site-ul publicaţiei Le Monde. În urma unei cine de lucru, cei doi au decis să îşi pelungească negocierile cu 24 de ore.

Potrivit unor surse, Cameron şi Tusk au căzut de acord doar asupra unuia dintre cele patru puncte pe care premierul britanic vrea să le negocieze înainte de a organiza un referendum privind rămânerea ţării sale în Uniunea Europeană.

Reşedinţa oficială a prim-miniştrilor britanici a comunicat că a fost încheiat un acord privind „frâna de urgenţă” propusă de UE, respectiv limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranţi.

Problema migraţiei s-a dovedit a fi punctul cel mai delicat al discuţiilor, care au legătură, de asemenea, cu suveranitatea şi competivitatea UE, comentează Le Monde.

Înainte de întâlnirea cu Donald Tusk, David Cameron afirmase că propunerea Bruxellesului privind frâna de urgenţă ar trebui „intensificată în mod semnificativ” şi ar trebui să intre în vigoare imediat după referendum.

Emanuel Stan