9.3 C
București
duminică, 17 octombrie 2021 - 10:04

Tot mai mulți români caută alternativă la sistemele centralizate de încălzire

spot_img

Sub 20% din localități au mai rămas cu sisteme centralizate

Calorifer_SZ

Tot mai mulți români sunt caută o alternativă pentru sistemele de energie termică. Dintre cele peste 320 de orașe și municipii, doar mai 67 beneficiază de sistem centralizat de încălzire, potrivit unei analize realizate de o companie de sisteme termice, pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică și Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).

Din cele 67 de localități în care consumatorii casnici beneficiază de sistem centralizat de încălzire, trei reușesc să însumeze circa jumătate din totalul de abonați la nivel național. Astfel, orașele București, Timișoara și Cluj-Napoca, singurele din categoria celor cu peste 300.000 de locuitori ce mai dispun de sistem termoficat, au un total de 660.000 de abonați la CET-uri, cifră ce însumează circa 50% din numărul total de 1,326 milioane de abonați la nivel național.

În plus, din 41 de județe, în ultimii cinci ani, opt au renunțat la sistemul centralizat de încălzire (Alba, Bistrița, Brăila, Dâmbovița, Ialomița, Maramureș, Sălaj și Satu Mare).

Potrivit autorilor analizei, odată cu luna septembrie a acestui an, când directivele europene vor impune comercializarea doar de produse ce ating un anumit prag de eficiență energetică, românii aflați în căutarea unei alternative la sistemul centralizat de încălzire vor achiziționa și instala centrale termice în condensare, care au o eficiență ridicată comparativ cu cele convenționale.

În ceea ce privește orașele cu peste 200.000 de locuitori ce mai dispun de sistem centralizat de încălzire, Constanța, Craiova, Ploiești, Galați, Iași și Brașov însumează peste 315.000 de abonați la CET-uri. În cazul orașelor cu peste 150.000 de locuitori, doar trei mai au sistem centralizat — Pitești Oradea și Arad — și deservesc puțin peste 120.000 de abonați în total.

Pentru a face o radiografie corectă a pieței locale de încălzire, autorii analizei precizează că din 67 de orașe care mai dispun de termoficare, 17 au sub 10.000 și 29 au sub 1.000 de abonați fiecare.

La nivel național, potrivit datelor ANRSC la nivelul lunii iunie 2015, costul mediu al unei Gcal facturat către populație este de 226 lei. Însă există orașe unde prețul este chiar mai mare — Constanța — 383 lei/Gcal, Arad — 290 lei/Gcal, Sibiu și Iași — 265 lei/Gcal. Spre comparație, în cazul alegerii unei centrale termice în condensare, costul de producere a unei Gcal este de aproximativ 175 de lei.

Olimpia Diaconiuc