16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 10:13
No menu items!

Tot mai mulți rinoceri omorâți de braconieri în Africa de Sud

spot_img

Braconierii au omorât, de la începutul anului, 558 de rinoceri în Africa de Sud

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masacrarea de rinoceri în Africa de Sud se amplifică pe zi ce trece, braconierii omorând, de la începutul anului, 558 de animale, cu o sută mai mult decât în intervalul similar de anul trecut, au declarat joi surse oficiale, potrivit AFP.

În pofida creșterii eforturilor de combatere a acestui flagel, Africa de Sud, care deține aproximativ 80% din populația de rinoceri a planetei, estimată la peste 25.000 de exemplare, se îndreaptă spre un număr record de rinoceri uciși în acest an. În 2013, s-a înregistrat cifra record de 1.004  rinoceri uciși.

Parcul Național Kruger a fost cel mai afectat, de la începutul anului 2014, fiind omorâți de braconieri 351 de rinoceri, a declarat Departamentul Afacerilor de Mediu.

În ultima vreme, braconierii folosesc metode mai sofisticate, utilizând arme semi-automate sau săgeți otrăvite, iar atunci când animalul este doborât, trec la tăierea cornului. Coarnele de rinocer sunt deosebit de populare în Asia unde li se atribuie proprietăți medicinale împotriva cancerului și a mahmurelii.

După ani de discuții, Africa de Sud a semnat în luna aprilie 2014 un acord cu Mozambicul pentru eradicarea braconajului rinocerilor și pentru a preveni ca aceste țări să servească drept tranzit pentru comerțul cu coarne de rinocer destinate pieței negre din Asia. Mozambicul, situat la frontiera cu Africa de Sud, este considerat locul de recrutare a braconierilor angajați de bandele mafiote.

D.M.