11 C
București
luni, 8 martie 2021 - 17:48

Tot mai mulți șoferi circulă fără rovinietă. Câte amenzi a dat CNADNR

Numărul contravenienților a crescut de patru ori față de anul trecut

Rovinieta_SZ

Numărul șoferilor care circulă fără rovinietă a crescut în primul semestru al acestui an de patru ori față de perioada similară a anului trecut. CNADNR a aplicat în primele șase luni amenzi de 56 de milioane de lei, a declarat, pentru Agerpres, directorul general adjunct economic al companiei de drumuri, Ionuț Mașala.

Potrivit acestuia, din 2010, când au fost montate prima dată camere video, și până în prezent, cu ajutorul acestui sistem s-au aplicat amenzi totale de circa 600 milioane de lei. „Valoarea amenzilor aplicate a crescut de 4 ori în 2015, față de 2014, în aceeași perioadă, adică în primele șase luni. Suma pentru amenzi este de 56 de milioane de lei în anul 2015. Această sumă se constituie venit la bugetul de stat, conform unei modificări legislative din 2012. Inițial, exista o amendă venit la bugetul de stat și un tarif de despăgubire pentru companie. Apoi, tariful de despăgubire a fost scos, amenda mergea 90% la noi și 10% la bugetul de stat, iar din 2012 aceasta se duce 100% venit la bugetul de stat”, a explicat Mașala.

Reprezentantul CNADNR a precizat că acum sunt funcționale 74 de camere fixe și 14 camere mobile, în primele șase luni fiind emise 124.000 de procese verbale, comparativ cu 33.000 de procese verbale anul trecut, în aceeași perioadă. „În 2010, când am început această activitate, aveam 11 camere. La 74 de camere fixe am ajuns anul acesta, le-am pus în funcțiune pe toate. Dacă anul trecut, în primele șase luni, emisesem 33.000 de procese verbale, anul acesta, în primul semestru, am emis 124.000 de procese verbale, pentru că acoperim o zonă mult mai largă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi și am început să emitem și în acele zone unde până acum nu aveam posibilitatea să verificăm existența rovinietei”, a spus Mașala.

Oficialul CNADNR a adăugat că numărul de salariați ai CESTRIN a fost suplimentat pentru procesarea numărului foarte mare de procese verbale. „Am suplimentat numărul la CESTRIN tocmai pentru procesarea acestui număr imens de procese verbale pe care le emitem. Lumea circulă în continuare într-un număr semnificativ fără plata tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale”, a precizat reprezentantul CNADNR.

Andrei Tudor