2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 8:42
No menu items!

Tornada produsă în SUA ar fi fost de până la 600 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

spot_img

Tornada produsă în SUA ar fi fost de până la 600 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroshima

Tornada care s-a produs luni la periferia Oklahoma City, în urma căreia au fost decedat cel puțin 24 de persoane, a fost una dintre cele mai puternice, cantitatea de energie disipată fiind mai mare decât cea a bombei atomice care a distrus oraşul japonez Hiroshima la 6 august 1945, informează Associated Press.

“Este o tornadă de catogoria EF-5, nivelul maxim al clasificării”, cu rafale de vânt cu viteze de peste 320 de kilometri pe oră, a declarat pentru AFP Kelly Pirtle de la laboratorul naţional ce studiază furtunile cele mai puternice în cadrul agenţiei oceanografice şi atmosferice americane (NOAA).

Mai mulţi meteorologi contactaţi de AP au folosit măsurători în timp real pentru a calcula cantitatea de energie disipată în timpul furtunii. Estimările lor au fost de 8 până la 600 de ori mai mare decât puterea bombei de la Hiroshima, majoritatea experţilor optând pentru valorile mai ridicate.

În anumite momente, tornada a avut 2 kilometri lăţime, iar traseul pe care s-a deplasat a fost de 27 de kilometri, vreme de aproximativ 40 de minute. Această durată este lungă pentru o tornadă obişnuită, dar nu este ceva neobişnuit pentru una violentă, a explicat cercetătorul meteorolog Harold Brooks din cadrul National Severe Storms Laboratory. Mai puţin de 1% din toate tornadele din SUA sunt într-atât de violente – în jur de 10 pe an, a spus el.

Cu 1.200 de tornade în medie pe an, Statele Unite sunt ţara cu cel mai mare număr de tornade din lume. Pe locurile următoare se află Argentina şi Bangladesh.

 

C.I.