29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 12:39

VIDEO/FOTO Tornadă devastatoare în Cehia. Mai mulți morți și sute de oameni răniți. Austria şi Slovacia au trimis echipe de salvare

spot_img

O tornadă extrem de puternică a distrus, joi, locuinţe în mai multe localităţi din sud-estul Cehiei, provocând decese și rănirea a sute de persoane, potrivit serviciilor de urgenţă şi poliţiei, relatează AFP, EFE.

Sute de persoane au fost rănite în urma unei tornade produse în Cehia. Serviciul de ambulanță a declarat că sunt și persoane decedate, dar numărul lor nu este cunoscut. Sute de case au fost de asemenea avariate în regiunea Moravia de Sud, potrivit presei locale.

Imaginile de televiziune arată scene de devastare generalizată, cu maşini răsturnate şi clădiri cu pereţi şi acoperişuri prăbuşite.

Rafale puternice de vânt, grindină de mărimea unei mingi de golf şi vânt cu viteza unui uragan au doborât numeroşi copaci şi au provocat pagube importante la clădiri şi maşini.

Numai la spitalul Hodonin au fost tratate aproximativ 200 de persoane rănite şi, potrivit unor surse spitaliceşti, au existat şi decese, a transmis postul public de radio.

Ministrul de Interne Jan Hamacek a descris situaţia ca fiind „foarte gravă” şi a declarat că au fost trimise toate echipele de urgenţă disponibile, inclusiv echipe de salvare cu câini pentru a localiza eventualele persoane prinse între dărâmături.

Spre zona afectată se îndreaptă şi echipe de salvare din ţările vecine, Austria şi Slovacia, pentru a-i ajuta pe pompierii cehi.

Un meteorolog al televiziunii cehe a declarat că tornada ar fi putut atinge nivelurile F3-F4, cu viteze ale vântului de 267-322 km pe oră în ultima fază.

SURSA FOTO/VIDEO:Rádio Krokodýl