14 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 1:44

Torționarul Alexandru Vișinescu va ajunge în fața judecătorilor la 88 de ani

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost trimis în judecată de Parchetul instanţei supreme, fiind acuzat de crimele din perioada când a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat

visinescu tortionar

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat din 1956 până la desfiinţarea închisorii, în 1963, ultimul şef al închisorii în care a murit, în urma torturilor, şi liderul ţărănist Ion Mihalache, este acuzat şi va ajunge în faţa instanţei pentru infracţiuni contra umanităţii.

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a sesizat Parchetul după ce a descoperit că Vişinescu s-ar face vinovat de moartea a 12 deţinuţi politici. În cei şapte ani în care a condus penitenciarul, Vişinescu a instaurat un regim de tortură şi teroare.

Despre închisoarea unde şi-a pierdut viaţa fostul lider ţărănist Ion Mihalache a vorbit şi Ion Diaconescu, care spunea că bătăile şi agresiunile fizice, dar și frigul şi foamea, erau generale. Dar cel mai greu era la izolare, pentru că te simțeai ca-ntr-un mormânt.

Alexandru Vişinescu trăieşte într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună. După mediatizarea cazului său, Vişinescu a reacţionat violent la încercările ziariștilor de a vorbi cu el, înjurându-i şi încercând să-i lovească.

S.M.